Dvadeset godina od početka NATO a g r e s i j e na SRJ

Danas se obillježava dvadeset godina od početka NATO bom*ardovanja na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, koje je trajalo 11 nedelja.

Intervencija NATO-a, kasnije okarakterisana kao a g r e s i j a, uslijedila je nakon neuspjelih pregovora u Rambujeu i Parizu u februaru i martu 1999. godine.

Tokom pregovora, Skupština Srbije donijela je odluku da ne prihvati dogovor o prisustvu stranih trupa na svojoj teritoriji, nakon čega je tadašnji generalni sekretar NATO-a Havijer Solana izdao naređenje za početak vazdušnih n a p a d a.

Na današnji dan, 24. marta 1999. godine, u 19.45 časova, na više lokacija u Srbiji počeli su n a p a d i raketama i avijacijom, a Jugoslavija je iste noći proglasila r a t n o stanje.

Prema različitim procjenama, u napadima koji su trajali 78 dana, p o g i n u l o je između 1.200 i 2.500 ljudi, a veliki broj zgrada, zdravstvenih ustanova, škola, medijskih kuća i spomenika kulture je u n i š t e n o.

Predstavnici vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su 9. juna u Kumanovu sporazum kojim je određeno povlačenje VJ sa Kosova i ulaženje međunarodnih vojnih trupa.

B o m b a r d o a v nj e Jugoslavije zvanično je okončano 10. juna Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a prve međunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999. godine.

Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbjeglih Albanaca, navodi se u Nedeljnikovom izdanju „Sto Srba koji su promijenili svijet“.

NATO a g r e s i j a 1999. godine u Srbiji je poznata pod nazivom “Milosrdni anđeo”, iako je zvaničan naziv ove operacije “Saveznička s i l a”.

Dan sjećanja na s t r a d a l e u napadima biće obilježen u Nišu u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, predstavnika vojske, crkve, diplomatskog zbora i građana, prenosi Tanjug. 

Delegacija Vlade Republike Srpske će danas biti u Nišu i prisustvovati akademiji.

Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.