Dvadeset dvije od početka NATO agresije na SRJ

Danas se obillježava dvadeset dvije godina od početka NATO bomardovanja na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, koje je trajalo 11 nedelja.

Intervencija NATO-a, kasnije okarakterisana kao agresija, uslijedila je nakon neuspjelih pregovora u Rambujeu i Parizu u februaru i martu 1999. godine.

Tokom pregovora, Skupština Srbije donijela je odluku da ne prihvati dogovor o prisustvu stranih trupa na svojoj teritoriji, nakon čega je tadašnji generalni sekretar NATO-a Havijer Solana izdao naređenje za početak vazdušnih napada.

Na današnji dan, 24. marta 1999. godine, u 19.45 časova, na više lokacija u Srbiji počeli su napadi raketama i avijacijom, a Jugoslavija je iste noći proglasila ratnoo stanje.

Prema različitim procjenama, u napadima koji su trajali 78 dana, poginuloo je između 1.200 i 2.500 ljudi, a veliki broj zgrada, zdravstvenih ustanova, škola, medijskih kuća i spomenika kulture je uništenoo.

Predstavnici vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su 9. juna u Kumanovu sporazum kojim je određeno povlačenje VJ sa Kosova i ulaženje međunarodnih vojnih trupa.

Bombardovanje Jugoslavije zvanično je okončano 10. juna Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a prve međunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999. godine.

Prema podacima UNHCR-a, Kosovo i Metohiju je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbjeglih Albanaca, navodi se u Nedeljnikovom izdanju „Sto Srba koji su promijenili svijet“.

NATO agresija 1999. godine u Srbiji je poznata pod nazivom “Milosrdni anđeo”, iako je zvaničan naziv ove operacije “Saveznička sila”.

Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.