Beskućnik prvak države Njujork u šahu

Dječak koji je pobjegao od rata u Nigeriji i sa porodicom živi u svratištu za beskućnike osvojio je titulu šahovskog šampiona u američkoj državi Njujork.

Tanitoluva Adevumi, dječak od osam godina, 2017. godine je sa roditeljima i starijim bratom pobjegao iz Nigerije, od terora zloglasnog Boko Harama nad hrišćanima. U Njujorku živi u svratištu za beskućnike, čekajući da se njegovoj porodici odobri molba za azil.

Tanitoluva se sa šahovskom pločom i figurama susreo tek prije godinu dana, a ipak je na državnom prvenstvu uspio da pobijedi sve vršnjake iz elitnih škola, koji godinama rade sa privatnim instruktorima.

Malo je nedostajalo da talentovani dječak ne dobije šansu da učestvuje u takmičenju, jer se članstvo u šahovskom klubu plaća, pa je majka morala da piše molbu da bi ga primili, prenosi N1.

„Želim da postanem najmlađi šahovski velemajstor i da oborim svjetski rekord“, poručio je mladi šampion.

U kampanji koja je pokrenuta na platformi gofundme da bi se Taniju i njegovoj porodici obezbijedila sredstva za pristojan dom, umjesto skloništa za beskućnike, je višestruko premašena svota od zadatih 50.000 $

Izvor: Portal Analitika

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.