Veliki uspjeh mladih fizičara trebinjske Gimnazije u Aleksincu

Proteklog vikenda u Aleksincu je održana 7. Međunarodna konferencija o nastavi fizike u srednjim školama. Na konferenciji su učestvovali univerzitetski profesori iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Francuske i Bugarske. Oni su držali predavanja na temu metodologije rada i unapređenja kvaliteta nastave fizike u srednjim školama. Poseban akcenat je stavljen na izvođenje demonstracionih eksperimenata u sklopu nastave, kako bi učenicima još više približili materiju koju savladavaju u toku teoretskog učenja.

U sklopu konferencije održan je i takmičarski dio. U njemu su učenici iz više zemalja izvodili upravo demonstracione eksperimente, a i naš grad je imao svoje predstavnike. To su bili učenici trebinjske Gimnazije „Jovan Dučić“, Anja Dučić i Radoš Radovanović, sa svojim profesorima Maksimom Mičetom i Nenadom Grkovićem.

Anja Dučić – Helmholcov rezonator

Anja Dučić, učenica 3. razreda Gimnazije, predstavila je Helmholcov rezonator pomoću koga je demonstrirala kako se energija zvuka može pretvoriti u mehanički rad. Za svoj rad osvojila je drugu nagradu. Radoš Radovanović, učenik 1. razreda Gimnazije, pomoću Rubensove cijevi (eksperiment poznat kao veseli plamenovi) vizuelno je prikazao stojeće talase pomoću plamenova i osvojio četvrto mjesto.

Radoš Radovanović – Rubensova cijev

Svi dosadašnji uspjesi koje su naši učenici postigli na takmičenjima, ne bi bili mogući bez profesora koji svoj entuzijazam žele prenijeti na đake i predusretljivosti direktora Gimnazije, Miša Pešića, koji je svesrdno podržao ove značajne projekte.

Takođe, profesori su naglasili da posebnu zahvalnost duguju Željku Ateljeviću – Miksi, koji je pomogao pri izradi Rubensove cijevi, a koju su pohvalili članovi takmičarske komisije.

Leutar:Net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.