Protest „1 od 5 miliona“: Dio demonstranata ušao u prostorije RTS

Učesnici protesta „1 od 5 miliona“ ušli su u zgradu RTS-a nešto prije 20 sati na ulaz iz Aberdareve ulice gdje su ih pustili radnici obezbeđenja RTS, kako su kasnije objasnili organizatori protesta.

Učesnici protesta „1 od 5 miliona“ su okružili večeras oko 19 sati zgradu Radio televizije Srbije u Beogradu i na taj način započeli blokadu koja će trajati dva sata. Neki od dem*nstranata ušli su u prostorije tog javnog servisa.

Ubrzo su im se pridružili pojedini političari, članovi stranaka predvođeni Boškom Obradovićem, predsjednikom pokreta Dveri i predsjednikom opštine Stari grad Markom Bastaćem, članovima Saveza za Srbiju.

„Ovo je veče kada ćemo osloboditi RTS“, kazao je Obradović.

Građani su slobodno šetali po zgradi RTS-a, tražeći rukovodstvo i odgovorne a pojedini su uzvikivali „Osvojili smo RTS“.

Obradović je razgovarao sa dežurnim urednikom Zoranom Stanojevićem tražeći da predstavnici protesta „Jedan od pet miliona“ budu uključeni vanredno u program prvog kanala RTS-a i obrate građanima. 

„Nećemo otići odavde dok se ne omogući predstavnicima građana koji šetaju nedeljama na ulicama širom Srbije da se obrate građanima. Ostaćemo dokle god nam zahtjevi ne budu ispunjeni a građanima pruženo njihovo pravo da znaju sve“, naglasio je Obradović.

Dok su se građani gurali u hodnicima zgrade javnog servisa, govoreći da će zauzeti celu zgradu naišla je i žandarmerija da razgovara sa njima.

Predstavnici policije zamolili su političare da smire ljude ističući da niko od njih ne želi da se nađe u situaciji da mora da primeni s i l u ali da se savjetuje da se građani povuku. Policija se povukla u stranu ali pojavila se grupa, vjerovatno, pripadnika bezbjednosnih službi.

Građani su nastavili da insistiraju da se uključe u program uz glasno skandiranje. 

Boško Obradović kasnije je saopštio građanima i predstavnicima medija da je prvi čovek RTS-a Dragan Bujošević putem SMS poruke rekao uredniku Zoranu Stanojeviću da ne smije da pusti građane koji prrotestuju u program.

Pored Boška Obradovića u RTS-u su i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Djilas i predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Obradović: Policija jednog po jednog izbacuje iz zgrade RTS-a

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović izjavio je večeras da je policija u zgradi Radio televizije Srbije (RTS) ispraznila sve spratove javnog servisa, ali ne i onaj na kome se oni nalaze.

„Policija jednog po jednog izbacuje iz zgrade. Ispraznili su sve spratove, osim ovog ovdje. Nas ne smiju valjda, jer smo narodni poslanici“, rekao je Obradović.

„Šta je problem da puste organizatore protesta da gostuju u Dnevniku tri, da se čuje drugačije mišljenje“, upitao je Obradović i dodao da neće napustiti zgradu dok se taj zahtjev ne ispuni.

Nakon toga, jedan od organizatora protesta Jelena Anasonović rekla je da su neki ljudi u zgradi legitimisani.

„Mi smo ovde zaštićeni, ali mi ne znamo šta se dešava sa ljudima ispred zgrade“, kazala je Anasonović.

Odmah po dolasku ispred zgrade javnog servisa Srbije prema njoj poletjela su i prva jaja koja su završila na fasadi i prozorima. Demonstranti su u znak protesta prema uređivačkoj politici te medijske kuće bacili nekoliko kartona jaja na zgradu.

Jedna od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ Jelena Anasonović izjavila je večeras da je policija ispred zgrade Radio televizije Srbije naapala jednog od organizatora protesta Srđana Markovića.

„Mi imamo snimak gdje policija juri organizatora protesta Srđana Markovića i još neke studente i udaara ga“, kazala je Anasonović okupljenima u zgradi RTS-a.

Dodala je da vjeruje da to „nije ona policija koja sa nama sarađuje“.

Ispred RTS-a se održao i „Dnevnik slobodne Srbije“ – pandan televizijskom formatu drugog Dnevnika RTS-a, u kome je ove subote gost Novica Antić, predsjednik Vojnog sindikata Srbije. Antić je kao gost Dnevnika najavljen riječima „I vojska je uz narod!“.

Ispred vrata RTS-a parkiran je kamion odakle je počelo emitovanje „Dnevnika sobodne Srbije“ u toku kojeg su građani pozvani na veliki protest 13. aprila u Beogradu i ponovljen zahtev zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću da ukloni ograde postavljene za gondolu do utorka, 19. marta do 18 časova, ili će u suprotnom građani to sami uraditi.

Gost dnevnika bio je predsednik vojnog sindikata Novica Antić koji je kazao da će 13. aprila početi treći sprpski usttanak.

„Danas je svaki Srbin protiv ove dikttature, prošla su vremena kada je neko mogao da upotrebi vojsku potiv svog naroda, raatovali smo protiv mnogo veće sille i njih ćemo obrisiti za par dana“, kazao je Antić.

Dodao je i da vojni generali treba da se pitaju kakve će odluke donositi tog dana, „da li će se prodati za privilegije, jer će im u tom slučaju biti sudjeno“.

On je kazao i da se sutra obilježava 15. godina od martovskog pogroma na Kosovu, a da je aktuelna vlast iz Srbije otjerala 40.000 mladih, da je u poslednje četiri godine oterano 5.000 profesionalnih vojnika iz vojske, kao i da je uništeno 35 institucija.

„Zato oni treba da odu“, rekao je Antić.

Danas RS

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.