Bekan: Da nije bilo rekonstrukcije parka – šteta bi bila katastrofalna

„Da nismo radili rekonstrukciju gradskog parka – bilo bi preko 80 stabala izvaljeno, šteta u parku bi bila katastrofalna“ – kazao je na skupštinskom zasjedanju direktor JU „Ekologija i bezbjednost Trebinje“ Stevan Bekan, odgovarajući na kritike iz opozicije da je upravo rekonstrukcija parka doprinijela da štete od olujnih udara vjetra budu veće.

Bekan je ocijenio da na ovakve i slične spekulacije u javnosti treba da bude stavljena tačka jer im nedostaje stručne kompetentnosti, te da su u prvom redu motivisane stranačkim interesima.

On je kazao da je veoma ponosan na ljude u angažovanim službama koji u proteklih dvadesetak dana vrijedno radili i izlagali se ozbiljnim rizicima kako bi pomagali našim sugrađanima kojima je olujni vjetar napravio štete.

Štetu na krovu zatvorenog bazena snosi izvođač radova

Na odborničko pitanje – ko će snositi štete od olujnih udara vjetra na krovnoj konstrukciji zatvorenog bazena u izgradnji, Gordan Mišeljić – direktor Hidroelektrana na Trebišnjici, koje su i investitor ovog projekta – pojasnio je da je to obaveza izvođača radova.

„Nije izvršen tehnički prijem, nije izdata upotrebna dozvola i nije istekao garantni rok. Tako da će po svim zakonskim normama troškove sanacije šteta na bazenu snositi izvođač radova“, istakao je Mišeljić.

Ćurić: Na terenu proveli preko 500 radnih sati, sanirali više od 150 objekata

Zahvaljujući naporima operativnih timova Gradske uprave i javnih preduzeća, na 156 domaćinstva, stambenih zgrada, pomoćnih, privrednih i drugih objekata sanirane su posljedice nedavnog olujnog nevremena, a svoj zadatak kraju privode i komisije koje je Grad Trebinje formirao za procjenu šteta.

Ovo je danas na sjednici Skupštine grada rekao gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, odgovarajući na odborničko pitanje o preduzetim mjerama Gradske uprave na planu sanacije posljedica olujnog nevremena koje je Trebinje pogodilo 23. februara.

Ćurić je kazao da je u danima nakon nezapamćenih udara vjetra ukupno zaprimljeno 455 prijava građana o štetama nastalim na stambenim i privrednim objektima.

„U sanacijama štete učestvovalo je preko 150 naših sugrađana i profesionalaca iz angažovanih timova. U sanacije je utrošeno više od 500 radnih sati, a izvršene su na 156 stambenih, privrednih i pomoćnih objekata. Formirane su i komisije za procjenu štete, koje su od prijavljena ukupno 144 lokaliteta za uviđaj do sada obavile uvid na 108 lokaliteta“, kazao je gradonačelnik Trebinja.

Ćurić je dodao da je uz štete na objektima u olujnom nevremenu stradalo i 50 stabala – trideset ih je u cjelosti iščupano iz korijena, a dvadeset je pretrpjelo veća oštećenja.

Izvor: R.S. / Radio Trebinje

1 Komentar

  1. Grad koji drži do sebe ima lijep i uredjen park. A grad čine ljudi. Oni najkompetentniji (koji odlučuju o razvoju i prosperitetu zajednice), trebalo bi da su na vrhu piramide. Trebalo bi, a da li su? Ne mogu i neću da oćutim na gore navedeno jer ovo je i moj grad i niko nema prava da ga uništava. Ne trebate biti magistar šumarstva da biste vidjeli da je park isuviše prorjedjen, očigledno nestručno uredjen. Ne interesuje me da li su pozicija ili opozicija trenutno na vlasti. Ja želim da stručnost pobijedi, da svi zajedno mislimo o kolektivnom dobru, da je cilj dobrobit svih nas, a ne samo pojedinaca. Sve što radimo, dobro ili loše, ostavljamo u nasledje našoj djeca. Hortikultura je nauka, pejzažna arhitekture takodje! Veliki Jovan Dučić je to znao a u mi smo to izgleda zaboravili.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.