Većini kasirki u Srbiji nije dozvoljeno sjedenje jer „niko nije plaćen da sjedi“

Kasirka u Belgiji, Foto: EPA/NICOLAS MAETERLINCK BELGIUM OUT

U više od polovine trgovinskih objekata u Srbiji kasirkama nije omogućeno da sjede na radnom mjestu, pokazalo je istraživanje koje su sproveli studenti Fakulteta političkih nauka.

U tačno 61 odsto trgovinskih radnji u Srbiji kasirke nemaju stolice, pokazalo je istraživanje iz perioda od novembra 2018. do februara ove godine, a koje je sprovelo udruženje Pobuna i objavilo na svojoj Instagram stranici.

Ispitivanje koje je obuhvatilo osam gradova Srbije i uzorak od 1.500 trgovačkih objekata, pokazalo je da većina nadređenih u trgovinskim lancima u Srbiji misle da se kasirke „ne plaćaju da bi sjedile, nego da bi radile”.

Takođe, ispitano je 2.120 kasirki a njihovi odgovori su skoro identični istraživanju rađenom na trgovačkim objektima.

Više od polovine predstavnika trgovačkih lanaca, njih 58 odsto, istaklo je da su kasirke produktivnije ako stoje i da iskreno misle da niko nije plaćen da sjedi nego da radi.

Oni su naveli i da u trgovini uvijek ima posla, pa da tako kasirke često istovaraju i klasiraju robu, rade higijenske poslove…

Prilikom istraživanja primjećeno je da u nekim objektima postoje stolice ali da je upotreba „zabranjena“ osim za vrijeme pauze kada je dozvoljena u garderobi. I kada postoje stolice, najčešće su polubarske što je nezdravo za leđa, a čest je slučaj da ih menadžeri sklanjaju i stavljaju kese i kutije na njih.

Pobuna podsjeća da će „Volmart“, najveći trgovinski lanac na svijetu, svojim kasirkama platiti 65 miliona dolara jer im nije omogućio da sjede na radnom mjestu.

Leutar.net Većini kasirki u Srbiji nije dozvoljeno sjedenje jer „niko nije plaćen da sjedi“

Danas.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.