UNICEF: U Srbiji 115.000 djece živi u apsolutnom siromaštvu

U Srbiji 115.000 djece živi u apsolutnom siromaštvu, dok je dodatnih 30,2 odsto u riziku da padne ispod linije siromaštva, saopštila je danas kancelarija UNICEF-a u Srbiji.

Samo polovina djece u Srbiji pohađa predškolsko obrazovanje, a kada su u pitanju najsiromašnija djeca taj procenat je samo devet odsto, odnosno šest procenata kada su u pitanju djeca iz romskih naselja, navedeno je u saopštenju.

U UNICEF-u su ukazali da je Srbija, i pored promjene stavova prema djeci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, i dalje zemlja u kojoj su ova, a posebno djeca sa kompleksnim ili teškim oblikom smetnji u razvoju, i dalje isključena.

Podaci pokazuju i da se gotovo 60 odsto djevojčica iz romskih naselja uda prije 18. godine života, da samo jedna petina romske djece pohađa srednju školu, a 32 odsto mladih možda neće moći da se zaposli.

Istovremeno, u UNICEF-u ocjenjuju da je u Srbiji u prethodnom periodu napravljen značajan napredak u ostvarenju odredbi Konvencije o pravima djeteta, jer kako je istaknuto, danas dijete u Srbiji „ima veoma dobre šanse da preživi prvu godinu života, a gotovo 100 odsto djece ima odlične šanse da pohađa osnovnu školu“.

Dodato je da djeca u Srbiji imaju relativno dobar pristup uslugama, može da koristi internet i digitalne tehnologije, dok vjerovatnoća da će nastaviti obrazovanje iznosi 89 odsto.

Nacionalna Geografija

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.