NAJBOLJI STUDENT, A RADI U KLADIONICI Zorica Tomić sa prosjekom 9,78 ne može da se zaposli u struci

Zorica Tomić iz Pala, koja je kao najbolji student diplomirala na katedri za geografiju na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu, godinama ne može da se zaposli u svojoj struci već radi u sportskoj kladionici.

Naime, Zorica priča da je 2012. diplomirala na katedri za geografiju sa ocjenom 9,78. To je bila najviša prosječna ocjena koju je jedan student uspio da ostvari od kada postoji taj odsjek na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Međutim, iako je bila i prvonagrađeni student na diplomskoj promociji, ona već sedam godina radi u sportskoj kladionici, jer posao u struci ne može da dobije.

Za Srpskainfo Zorica priča da se prijavljivala na razne konkurse, od osnovnog i srednjeg obrazovanja do dva konkursa na fakultetu.

– Nisam prošla ni na jednom konkursu, uvijek se nađe ono nešto malo što da prednost nekom drugom kandidatu i to ne samo na tom konkursu na fakultetu, nego inače na svim konkursima na koje sam se prijavljivala – kaže Zorica.

Bodovanje

Dodaje da se na konkursima često, mimo zakona i pravilnika, boduju neke stvari.

– Imam razna iskustva u ovih sedam godina, koliko se borim i pokušavam da nađem posao. Ne znam ni šta da očekuje omladina koja se školuje, a koja nema visok prosjek ocjena kao što sam ja imala, kakva je njihova perspektiva – pita se naša sagovornica.

Ističe da joj je tema oko zaposlenja postala jako mučna i bolna.

– Tužno je da se učenjem, trudom i odličnim rezultatima u našoj državi ne može ništa postići, jer sam se na svojoj koži uvjerila da nema načina da se nađe posao ukoliko uz sav uspjeh nemate neku političku ili rodbinsku podršku – kaže Zorica.

Podsjeća da su 2012. godine tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predstavnik Unije studenata potpisali Povelju po kojoj bi najbolji studenti trebalo poslije školovanja da se zaposle na fakultetu.

– To znači da sam ja, kao i svi studenti koji su proglašeni za najuspešnije, mimo potrebe za kadrom i bez konkursa trebala da ostanem da radim – ističe Zorica i dodaje da Povelja nije obaveza, ali je svakako preporuka, što bi trebalo da bude dovoljno pri zapošljavanju.

Samohrana majka

Objašnjava da se na prvom konkursu za asistenta na katedri za geografiju par kandidata žalilo zbog čega je konkurs poništen, ali da se na ponovljenom konkursu ponavlja isti kandidat koji prolazi.

Leutar.net NAJBOLJI STUDENT, A RADI U KLADIONICI Zorica Tomić sa prosjekom 9,78 ne može da se zaposli u struci

– Svugdje u svijetu se obrazovne ustanove trude da zadrže najbolje studente i daju im posebne uslove, osim kod nas – ističe ona.

Zorica sada radi u jednoj sportskoj kladionici i od te plate, kao samohrana majka, izdržava sebe i dijete.

– Ja sam zadovoljna uslovima koje imam na sadašnjem poslu, ali žao mi je što nemam mogućnost da se dalje edukujem, jer sam to silno željela i borila se za to – kaže Zorica.

Nada

Dodaje da je za proteklih sedam godina mogla svašta postići budući da je željela da doktorira.

– Nije mi pružena prilika čak ni pripravnički da odradim – ističe naša sagovornica.

Uprkos svim razočarenjima, Zorica kaže da se na posljednjem konkursu za posao opet rodila nada, ali da je ponovo sve palo u vodu.

U Univerzitetu u Istočnom Sarajevu za Srpskainfo samo kratko poručuju da je u protekloj godini 25 najboljih studenata generacije dobilo ugovore o radu, te da je u ovoj godini planirano da još 40-ak najboljih studenata bude izabrano u zvanje asistenta.

“Mnogi su bez posla”

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić za Srpskainfo ističe da se sjeća Zorice kao marljivog studenta, te da mu je žao svakog studenta koji do sada nije našao posao.

Dodaje da je nedavno bio raspisan konkurs, ali da još nema zvaničnu informaciju o tome koji kandidat je prošao.

Leutar.net NAJBOLJI STUDENT, A RADI U KLADIONICI Zorica Tomić sa prosjekom 9,78 ne može da se zaposli u struci


– Zorica je jedan od najboljih studenata. Nažalost, nije jedina koja ne radi, s obzirom da im je zvanje profesor geografije, a u školama nema mjesta trenutno. Ima tu mnogo dobrih studenata, koji su se prijavili na konkurs. Nijanse su u pitanju pri izboru – ističe Pašalić.

Izvor: Srpskainfo

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.