Prije četiri godine napustio nas je Vlado Divljan

Jedan od istinskih velikana jugeslovenske i srpske rok muzike, 5. maja 2015. godine p r e m i n u o je u Beču nakon borbe sa dugom i teškom bolešču.

Prošlo je četitigodine od s m r t i Vlada Divljana, a svi ga se i dalje rado sjećaju i pjevaju njegove pjesme. Rođen je 10. maja 1958. godine u Beogradu.

Krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka Divljan je svirao u jazz bendovima Merlin i Zvuk ulice, a 1979. sa Srđanom Šaperom osnovao je ‘Idole’. Već prva pjesma koju je napisao (‘Retko te viđam s devojkama’) izazvala je popriličnu pažnju medija zbog aluzija na homoseks*ualnu tematiku.

Prvi album ‘Idola’ objavio je zagrebački Jugoton, a u vrijeme prvog singla ‘Maljčiki’ bend je već radio na kultnoj kompilaciji ‘Paket aranžman’ koja je ušla u istoriju kao jedno od najuticajnijiih izdanja yu-rocka. Prvo EP izdanje Idola sa šest pjesama koje je napisao i otpjevao Vlada Divljan prodato je u oko 200 hiljada primjeraka.

Album “Odbrana i poslednji dani” proglašen je najboljom rock pločom izdatoj u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon raspada Idola, Divljan je od 1985. počeo solo karijeru.

Ostajući vjeran pop-rocku, počeo se baviti i filmskom muzikom, pa su njegove note obilježile filmove „Crni bombarder“, „Šest dana juna“, „Tri palme za dve bitange i ribicu“ i druge.

Objavio je i tri albuma muzike za djecu te učestvovao u brojnim muzičkim projektima.

Od 1991. do 1999. godini živio je u Australiji, a od 1999. u Beču.

Idoli – Malena

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.