Dajem platu 600 KM, a neće da rade

Poslodavci u RS tvrde da im propadaju poslovi zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, ali u Zavodu za zapošljavanje poručuju da na evidenciji nezaposlenih ima više od 34.000 kvalifikovanih radnika.

Još zanimljivije je da među nezaposlenim KV radnicima, kako nam je rečeno u Zavodu za zapošljavanje, dominiraju upravo one struke koje su na tržištu rada najtraženije.

“Najviše registrovanih KV nezaposlenih je u strukama: metalci, trgovci, mehaničari i mašinisti, ugostitelji, električari, tekstilci, vozači, prerađivači drveta, te prerađivači hrane”, kažu u Zavodu za zapošljavanje RS.

S druge strane, poslodavci tvrde da svijećom traže ovakve radnike, da su im konkursi otvoreni mjesecima i da gotovo niko ne može da širi proizvodnju iz tog razloga.

Poslodavci sa kojima je Srpskainfo razgovarala o stanju na evidenciji nezaposlenih KV radnika kažu da je i dalje problem u tome što se kao nezaposleni evidentiraju i oni koji neće da rade ili rade na crno.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca i direktor fabrike “Škrebić company” Dragutin Škrebić kaže da su KV radnici, koji su deficitarni na tržištu rada, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje isključivo zbog zdravstvenog osiguranja.

“Ne vjerujem da ima metalaca na Birou jer znam da moje kolege ne mogu da nađu tu struku. Pa, tekstilce više niko ne može da nađe ni u snu. U Kotor Varošu bi zaposlili odmah 500 tekstilaca da mogu da ih nađu. Banjaluka isto tako ima potrebe za njima, Prijedor i Derventa isto. Oni ne traže posao ili rade u inostranstvu”, kaže Škrebić.

On kaže da ne može naći obućare i da zato angažuje ljude sa završenom gimnazijom, ekonomskom ili trgovačkom i obučava ih.

Od Nove godine bi slika na tržištu rada, kako kaže, trebalo da bude drugačija i da daje realnu sliku o ponudi.

“Nacrt zakona o posredovanju pri zapošljavanju je prošao i on podrazumijeva da se se Biroa skinu svi koji ne traže posao. Očekuje se da do kraja godine bude završena procedura sa zakonom i da od 1. januara stupi na snagu”, kaže Škrebić.

Direktor Fabrike “Bema” i savjetnik predsjednika RS za privredu Marinko Umičević kaže da ne vjeruje da na evidenciji nezaposlenih ima električara koji traže posao.

“Već duže vrijeme tražim električara. Nudim neto platu od 1.000 maraka i niko se ne javlja. Ili su otišli vani ili rade na crno, a na Birou imaju zdravstveno osiguranje”, kaže Umičević.

Kaže da se mora “lupiti šakom od sto” i prekinuti praksa da se finansira socijalno onima koji negdje rade. Tvrdi da u Mrkonjić Gradu, gdje takođe ima proizvodne pogone, od 1.200 nezaposlenih pola njih radi u Njemačkoj, a dolazi u RS da se liječi kada se povrijedi ili razboli jer ima zdravstveno osiguranje preko Biroa.

“Evo, ja imam potrebu da zaposlim oko 300 radnika u drugoj smjeni, ali niko neće da radi. Plata za obućare je 600 KM, plus topli obrok i prevoz. To ne može biti mala plata ako imamo u vidu da je kod mene zaposleno više od pola njih sa osnovnom školom”, dodaje Umičević.

Razdvajanje

Po najavama iz Vlade RS, bilo je predviđeno da od ove godine na evidenciji nezaposlenih više ne budu oni koji ne traže posao i da pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruju isključivo preko Fonda ZO.

To je prihvaćeno u Vladi na prijedlog poslodavaca kako bi razdvojili aktivne od pasivnih tražilaca posla. Međutim, sve je prolongirano za narednu godinu.

Izvor: Fokus

4 KOmentara

  1. Kad je to nekome Biro nasao posao?!
    I ovi sto su dali izjave o tome kako nemaju radnike, mogu samo da mislim kakvi su kao poslodavci..
    Vecina poslodavaca u RS u fond Pio uplacuje minimalac i tretira radnike kao potrosnu robu..
    I treba da vam je ovako da vam niko ne radi pa da i vi postujete radnike!!!

  2. Ovi nazovi gazde još nemogu da se pomire u svojim glavama sa činjenicom da radnici više neće da rade za mrvice dok oni svake godine mjenjaju najskuplja auta ljetuju na egzotičnim destinacijama a ne isplaćuju plaće pošteno zarađene.E prošla su ta vremena.Troškovi života ne mogu da pokriju ni tri takve plaće koje on nudi,pa zašto bi mu neko radio na takav način?Ja znam prije par godina da su se takozvane gazge kurčili da dignu baljegu i ispadne vozač a sad digneš baljegu ispadne gazda!!!!

  3. Magistar sam i inzinjer gradjevine, bio sam 2 godine na birou i nisam mogao dobiti svoje mesto koje tj posao u struci. Nakon 2 godine me sami skinu sa biroa sa obrazlozenjem da necu da radim… Na mom mjestu rade ljudi sa privatnog fakulteta, sa kupljenim diplomama i frizerke… Samo treba bjezati iz te drzave…

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.