Povjerenica za ravnopravnost o komentarima na račun Marije Lukić

Kako se navodi u upozorenju Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti, sve uvrrede izrečene na račun Marije Lukić, koja je prijavila višegodišnje sekksualno uznemiiravanje i zlosstavljanje, predstavljaju „povredu njenog dostojanstva i stvara ponižavajuće okruženje u sredini u kojoj živi, dok te uvrrede u javnosti relativizuju i opravdavaju optužbe“

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas sekksističke, mizogine i uvrredljive komentare na društvenim mrežama na račun Marije Lukić koja je prijavila bivšeg predsjednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku zbog seeksualnog uzneemiravanja, prenio je N1.

Kako se navodi u upozorenju te institucije, sve uvreede izrečene na račun Marije Lukić, koja je prijavila višegodišnje sekksualno uznemiiravanje i zlosttavljanje, predstavljaju „povredu njenog dostojanstva i stvara ponižaavajuće okruženje u sredini u kojoj živi, dok te uvrede u javnosti relativizuju i opravdavaju optužbe“.

Janković je navela da se na taj način „kreira slika da je žrrtva sama kriva za sve što joj se dogodilo“.

Poverjenica je navela i da je „nedopustivo da se komentarisanjem privatnih fotografija, i Marija Lukić i bilo koja žena svodi na seeksualni objekat degradiranjem, vrijeđanjjem i kvalifikovanjem njenog izgleda“.

„Dodatna otežavajuća okolnost je što ovakve poruke obeshrabruju žene koje su pretrpjele bilo koji vid sekksualnog uznemiravanja, zlostavljanja ili najdrastičnije nassilja, da to prijave, a da ne očekuju da će doživeti nappad jer su se osmjelile da se suprotstave nassilniku“, navodi se u saopštenju Povjerenice.

Janković je podsjetila da Zakon o zabrani diskkriminacije zabranjuje omalovažavanje i uznemiravanje u odnosu na poll, kao i podržavanje predrasuda i društvenih obrazaca koji su zasnovani na ideji podređenosti ili nadređenosti pollova.

Povjerenica očekuje da će u slučaju protiv doskorašnjeg predsjednika opštine Brus, postupak biti „što prije okončan“ i da će biti donesena „presuda koja šalje jasnu poruku da je svako krivvično djelo, bez obzira ko ga počini, kažnjivo i da se sankkcioniše“.

Nedeljnik

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.