BRAVO!- Četvrta opština u BiH ukida finansiranje političkih partija iz budžeta!

Nakon Zenice, Donjeg Vakufa i Visoko, Ključ je još jedna opština koja ukida finansiranje stranaka iz budžeta.

Ključ je ujedno prva lokalna zajednica na području Unsko-sanskog kantona koja je donijela ovakvu odluku na svojoj redovnoj sjednici koja je održana protekle sedmice, a njeno usvajanje jednoglasno su podržali svi poslanici u tamošnjem Općinskom vijeću.

Radi se o 100.000 maraka i prema riječima Jasmina Zukanovića, načelnika te opštine, tim novcem finansiraće se različiti socijalni programi

Prvi potez povukla je Zenica. Tamo su još prije dvije godine Gradsko vijeće i gradonačelnik Fuad Kasumović odlučili da uskrate finansiranje političkih stranaka.150.000 KM godišnje je koštalo finansiranje stranaka iz budžeta grada.  

Prvo je smanjeno finansiranje na 15.000 KM, prošle godine na 1.500 KM, a ove godine će stranke dobiti ukupno 150 KM, dok je planirano da 2020. godine dobiju samo 15 KM.

Prije nekoliko dana, u medijima je odjeknula vijest o namjeri Opštine Donji Vakuf da prestane sa finansiranjem političkih partija iz budžeta predviđenog za to, a da novac preusmjeri za stipendiranje studenata.

Načelnik Opštine Huso Sušić izjavio je za Buku kako očekuje da bi se sve trebalo završiti narednog mjeseca.

„Čekamo početak aplikacija za studente i kada to završimo, a ukoliko bude sredstava, mi ćemo iz tih sredstava isfinansirati sve studente. Ako i ostane novca, nećemo ih davati partijama, izuzev za infrastrukturu i nešto pametno“, rekao je za BUKU ranije ovog mjeseca načelnik opštine Donji Vakuf.

Treća na redu došla je opština Visoko.

Amra Babić, načelnica Opštine Visoko, putem Facebooka je obavijestila javnost da se od danas, odlukom OV Visoko a na Inicijativu pozicije – većine, sredstva za finansiranje političkih partija budžeta opštine usmjeravaju se za djecu oboljelu od karcinoma.

Aktivistica iz Tuzle Indira Bektić Mujkić, pokretač peticije “ Bolesnu djecu treba liječiti iz budžeta a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati-uplati“ pozdravila je ranije odluku da se prekine finansiranje političkih partija iz budžeta.. 

„Ona znači da su političari napokon shvatili u kako teškoj situaciji se nalaze građani, posebno roditelji teško bolesne djece. Drago mi je da je naša inicijativa urodila plodom, otvorila svima oči i nadam se da će sve općine prekinuti sa finansiranjem političkih partija i sredstva usmjeriti ka liječenju naših najmlađih građana. Svjedoci ste ovih dana koliko se političari trude da kroz medijski linč omalovaže pokretače inicijative samo da bi izbjegli ono što je neminovno, prekinuti finansiranje političkih partija iz budžeta i tim novcem dati priliku bolesnoj djeci da se bore za život“ rekla je ona za BUKU.

Načelnik Ključa izjavio je kako mu je drago vijećnici izglasali ovakvu odluku i pokazali empatiju prema našim sugrađanima koji su u teškom socijalnom stanju. 

On je istakao kako se ova lokalna zajednica tokom ove godine opredijelila za provođenje programa mjera štednje i racionalizacije, podrške privredi i poljoprivredi, te otvaranja novih radnih mjesta. 

Izvor: Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.