10 dužnosti đaka iz 1910. godine: Djeca su se vaspitavala da, prije svega, budu dobri ljudi

Deset dužnosti đaka objavljene su u Politici 19. avgusta  iz 1910. godine.

Čitajući ove zapovjesti ne možemo da se ne zapitamo gdje je nestalo vaspitanje duha, čovječnosti i plemenitosti u školama?!

Prenosimo vam svih 10 dužnosti đaka

1. Škola je mala država: Budi dobar građanin u toj svojoj državi, pa da što valjano uradiš za svoju veliku otadžbinu.

2. Pomisli, da imaš primati veliko naslijeđe, i budi zahvalan svima plemenitima, koji su ti ga zavještali, svima velikim ljudima, koji su radom svoga života stvorili i za tebe neprolazne stvari.

3. Nauči se u malome biti vjeran, da jednom budeš mogao biti u velikome; uči se stoljnjem redu, koji će ti pomoći za unutarnju valjanost.

4. Teži za istinitošću; nemoj samo po formi da ispunjavaš svoje dužnosti i ne budi zadovoljan spoljnim uspjehom. Nemoj učiti drugima za ljubav, nego misli na sebe samog i šta bi ti htio da vrijediš.

5. Nemoj lagati, ni kao robovi, koji nemaju smjelosti za istinu, ni kao pritvorice, koji hoće da se izviju u visinu, niti kao varalice u riječima, koji pozajmljeno izdaju za svoje. Tako isto ne smiješ biti dvoličan: da se izdaješ za smirenoga pred svojim roditeljima, a drzak i neuljudan pred svojim učiteljima i drugovima.

6. Budi dobar drug među svojim parnjacima, pouzdan i vjeran; ali ne dopuštaj nijednom drugu, koji je gori od tebe, da tobom ovlada. Ne staraj se, da druge u učenju pretičeš samo iz taštog častoljublja, ali pazi, da sve uradiš, što tvoja snaga od tebe traži.

7. Ne zloupotrebljavaj svoju jačinu prema slabima i ne budi ohol prema sićušnima; znaj, da se već i u mladim godinama može dati dokaza o velikom srcu.

8. Gledaj, da budeš valjan i u svima mlađanim igrama i da ostaneš čio i veseo kroz sve mlado doba tvoje. Ljubi prirodu sa svima stvorenjima i ne daj da ti ikakav sobni rad pomuti uživanje u tome.

9. Ne kloni duhom, ako si što pogriješio i morao kaznu otrpjeti; otpočni čilo snova, pa ćeš brzo moći utrti sve tragove minuloga. Ne daj da se nepovjerenje useli u tebe i ne misli ništa zlo o tvojim nastavnicima; naprotiv, budi vazda ubjeđen, da su oni samo tvoji prijatelji.

10. Čini što dobro dragovoljno pored tvoga obaveznog rada, da bi i docnije spadao međ one, što sami sebi postavljaju ciljeve, a ne među polurobove, koji rade samo što im se naloži.

Djeco, izučite ovih krasnih deset zapovijedi na izust; izučite ih i povinujte im se, pa da vam dobro bude i ovog i onog svijeta.

Izvor: Opanak

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.