Ako ste diplomirali na ovih šest univerziteta u BiH, vaše diplome bi mogle postati nevažeće

Ukupno šest univerziteta je prošle godine ostalo bez akreditacije.

Akreditacija visokoškolskih ustanova u BiH preduslov je za njihovo učešće u međunarodnim akademskim programima kakav je Erasmus+. Međutim, zahvaljujući etničkim previranjima unutar Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje, ova ustanova je od 2016. godine blokirana u provedbi procesa institucionalne akreditacije studijskih programa visokoškolskih ustanova u BiH. To znači da niti jedna visokoškolska ustanova trenutno ne može biti reakreditovana od strane Agencije.

Ukupno šest univerziteta je prošle godine ostalo bez akreditacije, koja im zahvaljujući blokadi rada Agencije još nije produžena. Radi se o Unievrzitetu u Zenici, Univerzitetu u Banjaluci, Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci, Visokoj školi „Banja Luka College“ i Nezavisnom univerzitetu u Banjaluci. 

Delegacija EU u BiH je Agenciji za visoko obrazovanje BiH dala rok da do 31. marta 2019. godine spomenutim visokoškolskim ustanovama produži akreditaciju, što je po Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju BiH i dužna da napravi. Ako se to do 31. marta ne desi, ovih šest univerziteta će biti izbačeni iz Erasmus+ programa, a njihove diplome bi vremenom mogle postati nevažeće u EU. 

Po ko zna koji put, stvarni obrazovni problem zakočila je – POLITIKA. Naime, posljedice ovakvog pristupa mogu biti dalekosežne. Isključenje iz Erasmus+ programa i prestanak važenja univerzitetskih diploma u EU su posljedice kakvima visoko obrazovanje u postratnoj BiH još nije svjedočilo.

„Ukoliko ne reagujemo, ne samo da ćemo biti izbačeni iz Erasmus+ programa, već bi i diplome onih koji ove godine završavaju fakultet mogle postati nevažeće u Europskoj uniji. Drugim riječima, ako odlučite da tražite posao u Austriji, Njemačkoj i Švedskoj, imajte na umu da bi vam te zemlje mogle dovesti u pitanje validnost diplome, jer ste fakultet završili na univerzitetu koji nije akreditovala državna Agencija za visoko obrazovanje“, naveo je u svom autorskom tekstu za BUKU dugogodišnji studentski aktivista Samir Beharić.

Danas je stiglo i saopštenje rukovodstva i članova bh. ogranka Erasmus Student Networka (ESN), jedne od najvećih međunarodnih studentskih organizacija u svijetu, koji su pozvali odgovorne da što prije pristupe reakreditaciji univerziteta u BiH i riješe krizu koja bi najviše pogodila studentsku populaciju u BiH.

„Kao organizacija koja u svom članstvu okuplja bivše i trenutne Erasmus studente iz BiH, ali i strane Erasmus studente koji trenutno studiraju u BiH, skrećemo pažnju na potencijalno katastrofalne posljedice koje bi ova blokada mogla imati za studentice i studente u BiH. Povrh svega, naši profesori neće biti u mogućnosti da preko evropskih programa stječu nova znanja koja bi prenosili na svoje studente“, naveli su oni  u svom saopštenju za javnost.
 
Kontaktirali smo Univerzitet u Banjaluci povodom ove situacije.

Kako navode iz ove institucije za BUKU, Univerzitet je blagovremeno predao svu potrebnu dokumentaciju koja je neophodna za proces reakreditacije, kao i za akreditaciju novih studijskih programa. 

„Što se tiče eksperata pri Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, Univerzitet je dostavio kompletnu dokumentaciju koja je bila neophodna za reakreditaciju i akreditaciju studijskih programa. Shodno tome, od Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, naš univerzitet je dobio dopunsko rješnje o akreditaciji i na taj način se smatra akreditovanim.  Kada je riječ o Erazmus+ programu, Univerzitet u Banjoj Luci aktivno učestvuje u realizaciji projekata iz navedenog programa. Smatramo da ne postoji nikakav problem s naše strane, te da Univerzitet u Banjoj Luci, ali i drugi univerziteti koji su u procesu reakreditacije neće snositi nikakvu odgovornost“, stoji u odgovoru Univerziteta portalu BUKA.

Ukoliko ipak dođe do odštetnih zahtjeva, oni će svakako biti usmjereni na one institucije koje su spriječile proces akreditacije i reakreditacije visokoškolskih ustanova. U ovom slučaju, kako je i javnost upoznata, cijeli proces blokira Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.  

„Problem je prepoznat i upućen je apel od strane Rektorske konferencije BiH. Naime, rektori javnih univerziteta uputili su apel da se cijeli slučaj okonča.
Podsjećanja radi, Univerzitet u Banjoj Luci je 2013. godine akreditovan i upisan u Registar visokoškolskih ustanova koji se vodi kod Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.  Rješenje o akreditaciji  Univerziteta u Banjoj Luci, donijela je Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske 15.08.2013 godine. Na ovaj način potvrđen je standard kvaliteta rada Univerziteta shodno standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u evropskom prostoru visokog obrazovanja (ESG standard) i kriterijumima za akreditaciju visokoškolskih ustanova“, rečeno je za BUKU iz banjalučkog Univerziteta.

Blokada procesa akreditacija visokoškolskih ustanova predstavlja direktan atak na obrazovanje u BiH, ali i potencijalnu opasnost od uništavanja kompletnog obrazovnog sistema. Problem treba pod hitno riješiti i odblokirati sve procese. 

1 Komentar

  1. Akademizam nikada nije bio na nižim granama! Provjeriti apsolutno sve diplome uključujući i više škole do kojih se najlakše stizalo. Proglasiti ništavnim svako parče papira do koga se došlo malverzacijama i kupovinom i krivično goniti sve one koji su učestvovali u tim poslovima! Iskreno se nadam da će ova tema iz dana u dan biti sve aktuelnija i da će se na ovom veoma važnom pitanju istrajati do kraja.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.