Tipi iz afričke pustinje

Tipi Degre (Tippi Degre) je djevojka iz Francuske, koja je svoje djetinjstvo provela u divljini Afrike, tačnije u Namibiji. Inače je nazivaju stvarnim Moglijem.

Leutar.net Tipi iz afričke pustinje
Tipi

Rođena je 4. juna 1990. godine u Namibiji, u vrijeme dok su njeni roditelji, profesionalni fotografi iz Francuske, snimali dokumentarne filmove o pustinji Kalahari. Mala Tipi je, prateći svoje roditelje po pustinji, upoznavala divljinu. Životinje koje je susretala doživljavala je kao svoje istinske prijatelje, a one su joj to vraćale nježnošću. U početku, njeni roditelji su bili uplašeni jer je Tipi bez straha prilazila leopardima i gepardima.

Leutar.net Tipi iz afričke pustinje
Tipi

Kada je imala 10 godina, stekla je prave prijatelje. To su bili slon Abu i leopard Bi. Djevojčicu je slon svojom surlom dizao na leđa i tako su njih dvoje šetali kilometrima. Ako bi zaspala ispod kakvog drveta, Bi bi prišao i ispružio se kraj nje.

Leutar.net Tipi iz afričke pustinje
Tipi

U pustinji se družila i sa pripadnicima plemena Bušmana, koji su je obožavali. Bušmani su je učili običajima svog naroda i načinu preživljavanja u pustinji. Često su i pripadnici ovog plemena bili iznenađeni kako Tipi grli nojeve i kako se penje na drvo kako bi se družila sa majmunima.

Leutar.net Tipi iz afričke pustinje
Tipi i lovac plemena Bušmani

Porodica Degre vratila se u Francusku kada je Tipi imala 11 godina. Tipi je morala ići u školu, a školska pravila i disciplina su joj predstavljali poteškoću. Nije je držalo mjesto. Bilo je potrebno nekoliko godina da se Tipi navikne na saobraćajni metež, semafore i sve što je sputavalo slobodu njenog kretanja. Sanjala je da se vraća u svoju pustinju među stare prijatelje.

Leutar.net Tipi iz afričke pustinje
Tipi

Danas Tipi ima 28 godina i bavi se režijom i dokumentarnim filmom.

Leutar.net Tipi iz afričke pustinje
Tipi danas

Vratila se u Afriku, gdje snima dokumentarne filmove za TV Discovery. Piše knjige o pustinji i ljepoti života u njoj. „ Tippi: My Book of Africa“, je knjiga o njenim avanturama i životu. Prevedena je na nekoliko svijetskih jezika.

Leutar:Net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.