Učenica iz Vukovara oduševila region: Podjele su besmislene, mi i Srbi se volimo

VUKOVAR – Osamnaestogodišnja maturantkinja Opšte gimnazije u Vukovaru Martina Galić pričala je o situaciji u gradu iz perspektive mladih ljudi. Kako kaže, mladima je dosta podjela i negativnosti.

„Smeta mi slika o Vukovaru. Većina medija prikazuje pogrešnu sliku Vukovara. Većina mojih vršnjaka bi se složila sa mnom kada kažem da to nije istina. Mi mladi se družimo, volimo, ljubimo, izlazimo, putujemo. Većina medija prikazuje jednu negativnu stranu Vukovara, dok ona pozitivna često izostaje biti popraćena“, kaže Martina.

Ova učenica smatra da ljudi izvan Vukovara misle da su mladi u tom gradu jadni.

„Definitivno to misle, ali ja se tako ne osjećam“, kaže djevojka.

„Stariji su većinom okrenuti prošlosti. Mladi pokušavaju ostaviti to u prošlosti. To poštovati, ali i gledati naprijed, graditi budućnost“, kaže djevojka koja pohađa Opštu gimnaziju Vukovar.

Razredi u njenoj gimnaziji su podijeljeni na hrvatske i srpske.

„U školi postoji podjela po razredima. Postoje srpski i hrvatski razredi. Sve osim te nastave radimo zajedno. Treniramo, čak i u projektima u školi smo zajedno, nema podjele Hrvat – Srbin. Izlazimo, markiramo zajedno. Jedina je podjela ta na razrede. Voljela bih kad bi se ta podjela maknula, to stvara osjećaj diskriminacije kod jedne i druge strane. Zašto ne bismo mogli biti zajedno kao djeca u drugim gradovima?“ pita se djevojka.

Kako kaže, lani su zajedno išli na matursko veče.

„Bilo je otpora. Bilo je nepisano pravilo da se ne ide zajedno. Mi pošto smo se već ranije družili, odlučili smo da idemo zajedno. Bit će nam ljepše, bit će nas više, bit će nam jeftinije. Ove godine je bio jedan izniman slučaj iako se prije znalo događati. Vjerujem da će i buduće generacije isto raditi jer nam je bilo predivno“, priča ova djevojka za HRT u emisiji „Nedjeljom u dva“.

Voditelj emisije Aleksandar Stanković joj je onda rekao da je nedavno bio u Vukovaru i nije želio da uđe ni u jedan kafić, na šta mu je ona odgovorila:

„Pa imate veliku predrasudu. U Vukovaru se zna koji je čiji kafić. Ali u mene i većine mojih vršnjaka ne postoji ta podjela, to da neću ući u kafić. Imate velike predrasude i Vukovarci to ne rade.

Ona dodaje da joj nije bitno da li je vlasnik kafića Hrvat ili Srbin, odnosno po tome ne bira mjesto izlaska.

„Veliku ulogu ima odgoj. Ali sve više mladih vidi da je podjela besmislena. Možda i ako si odgojen na ovaj ili onaj način, shvaćaju da podjela nije potrebna i uviđaju kako im bolje može biti“, kaže djevojka.

Ispričala je šta voli u Vukovaru.

„Osjećam se lijepo, sigurno, da su tu moji ljudi. Imamo previše aktivnosti, mladi imaju milijun opcija za upisati. Imamo nove bazene, to je novost“, priča djevojka.

Neizbježna tema je bio i 18. novembar, dan pada Vukovara.

„To je jedan datum koji je težak svakom Vukovarcu, svima koji su to prošli. Tada se osjećaju tenzije u gradu. Mislim da je najveći problem tog dana što se ustupa mjesto politici umjesto da se tamo dođe u miru, molitvi, oda poštovanje“, kaže ova učenica.

„Naprave nered, onda na nama ostaje da taj nered počistimo“, priča djevojka koja planira da upiše istoriju u Dablinu. Tamo, kaže, imaju program koji želi da upiše.

1 Komentar

  1. „Učenica iz Vukovara oduševila region“
    Zašto region a ne Jugoslaviju?? Čisto sumnjam da ima puno Rumuna, Bugara, Albanaca,Grka koje je mogla oduševiti, em ne znaju jezik em ne prate naše medije, dakle tačnije je Jugoslaviju ali nije „politički korektno“ A zašto nije? Pa jer je trenutno najbolji biznis širenje fobije prema drugom i drugačijem i sve dok je tako biće nam kako smo zaslužili. Nisu naše mogućnosti bog zna kakve ali ne moramo biti ovce i nasjedati na svaku glupost a ako nema „kupaca robe“ nema ni „biznisa“

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.