Srbi sa 105 evra „nisu siromašni“, a Švajcarci sa 3.200 evra „jesu“

Manje srpskih nego švajcarskih penzionera je u riziku od siromaštva, pokazao je nedavno objavljeni izveštaj Eurostata baziran na SILC anketi o prihodima i uslovima života za 2017. godinu.

Naime, prema podacima Eurostata, u Srbiji je 17,5 odsto penzionera bilo u riziku od siromaštva, kao na primer u Nemačkoj, dok je recimo u Velikoj Britaniji 19,1 odsto, a u Švajcarskoj (doduše za 2016. čak 22 odsto). I na prvi, a i na drugi pogled ovo deluje potpuno neverovatno, s obzirom da su penzije u Srbiji među najmanjima u Evropi. Ipak, odgovor se nalazi u metodologiji.

Naime, kao granica rizika od siromaštva uzimaju se primanja na nivou od 60 odsto medijanskih primanja u zemlji. Prema Republičkom zavodu za statistiku, prag za rizik od siromaštva u 2017. godini bio je na 15.600 dinara po osobi, odnosno za jednočlano domaćinstvo. Znači svako ko je imao prihode manje od 15.600 dinara mesečno bio bi u riziku od siromaštva.

S druge strane, u Švajcarskoj penzioneri sa mesečnim prihodima manjim od 3.240 evra se zvanično nalaze u istom riziku od siromaštva, s obzirom da je tamošnja medijanska plata u 2016. (prema raspoloživim podacima) bila 5.450 evra. Tako se dolazi do naizgled neverovatne situacije da je penzioner u Srbiji sa penzijom većom od 105 evra u manjem riziku od siromaštva nego njegov švajcarski parnjak sa penzijom malo manjom od 3.200 evra.

Najveći rizik od siromaštva u EU imaju penzioneri iz Estonije od čak 46,1 odsto, a u sličnoj situaciji su i penzioneri iz ostale dve baltičke zemlje. Među penzionerima najviše izloženim riziku od siromaštva nalaze se i bugarski (32,4 odsto). Opet, da bismo stavili u perspektivu o iznosima, prag rizika od siromaštva u Estoniji bio je 523 evra, a u Srbiji 103 evra.

Najmanji rizik od siromaštva u EU u 2017. imali su Francuska (sedam odsto), Slovačka (7,6 odsto) i Danska (8,4 odsto).

I u samom objašnjenju istraživanja Eurostat navodi da ovaj indikator stopa rizika od siromaštva ne meri bogatstvo ili siromaštvo, već nivo primanja u poređenju na ostale građane neke zemlje. To takođe ne mora da odražava nizak nivo života.

Inače, penzioneri u Srbiji su grupa koja ima manji rizik od siromaštva od prosečnog. Stopa rizika od siromaštva u Srbiji u 2017. godini iznosila je 25,7 odsto.

Prema rečima Jelene Žarković, profesorke na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, penzioneri imaju najniži rizik od siromaštva, ne zato što su penzije visoke, već zato što su siguran izvor prihoda.

Gledano prema starosnoj strukturi, riziku od siromaštva najviše su bili izloženi mlađi od 18 godina, čak 30,5 odsto. Sledeći su opet mladi, od 18 do 24 godine sa stopom od 29,7 odsto. Najnižu stopu siromaštva imali su stariji od 65 godina (21,3 odsto) zato što tu grupu najvećim delom čine penzioneri.

U zavisnosti od radnog statusa, očekivano, najizloženiji riziku od siromaštva bili su nezaposleni (50,7 odsto).

Izvor: Danas

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.