Blizu 500 navijača se još uvijek nije vratilo kući sa SP-a u Rusiji

Ruski mediji objavili su informaciju da se čak 500 navijača još uvijek nije vratilo kući nakon Svjetskog nogometnog prvenstva koje je na ljeto 2018. godine održano u ovoj državi.Za vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva u Rusiji svaki gostujući navijač je umjesto vize mogao uzeti FAN ID, koji se dobijao uz ulaznicu, a on je omogućavao nebrojne ulaske i izlaske iz Rusije sve do 31. decembra 2018. godine. 

Nakon što je taj termin istekao, 500 vlasnika FAN ID-a se uopšte nije odjavio iz Rusije i nije se vratio u svoje domove. Više od pola navijača koji se nisu vratili kući dolaze iz saharske Afrike, dok je njih 174 iz Nigerije. Na prvenstvo su stigli čak i navijači čije reprezentacije nisu igrale na Mundijalu, kao što su oni iz Kine i Indije. 

Prema pisanju ruskih medija, vjeruje se da je svih 500 navijača koji se nisu odjavili otišlo u EU preko Poljske, baltičkih zemlaja i Finske, te da su u Evropskoj uniji tražili azil. 

„Još za vrijeme Svjetskog prvenstva me jedan čovjek iz Afrike zamolio za pomoć i tada sam postao svjestan potencijalnog problema. Danas slušam mnogo priča iz predgrađa Moskve o ljudima koji su ostali u državi nakon Svjetskog prvenstva, a tim problemom se javnost ne bavi“, erkao je Alan Moore, engleski novinar koji radi kao dopisnik iz Rusije.

Oni koji su ostali u Rusiji ne smiju potražiti pomoć od ambasada svojih država zbog straha od deportovanja kući.

Za vrijeme SP-a prodano je više od 2,4 miliona ulaznica, a najviše navijača doputovalo je iz SAD-a, Brazila, Perua, Njemačke, Kine, Australije, Engleske, Japana i Kolumbije.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.