„Moguće ukinuti rijaliti programe, ali to je urađeno samo u Severnoj Koreji“

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je da je moguće ukinuti rijaliti programe, ali da to nije nigde urađeno osim u Severnoj Koreji u kojoj su razne druge forme zabranjene.

Ona je za list Politika u izdanju za ponedeljak, 28. januar rekla da se ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević zalagao za ukidanje rijaliti programa, što „možda nekome lepo zvuči“, ali je u dubokom neskladu i sa Ustavom i sa svim pozitivnim pravnim propisima koji se bave medijima i medijskom scenom, kao i sa civilizacijskim normama i preporukama.

„Mi nismo Divlji zapad i imamo uređenu scenu kada je reč o elektronskim medijima“, kazala je Olivera Zekić.

Ona je dodala da je iz istih razloga Evropska komisija preporučila i da ne treba proterivati rijaliti formate u neke posebne termine, na primer posle 23 sata, jer bi i time bio narušen princip pretpostavke nevinosti.

„A neko bi na sebe uzeo pravo da bude baba Vanga i da predvidi šta će se dogoditi u nekom programu i onda da to, zamišljeno, bez gledanja i pre nego što se bilo šta desi, zabrani“, rekla je Olivera Zekić.

Ona je istakla da se sa ministrom Vukosavljevićem nije sporila oko bilo koje pojedine televizije, pa ni oko Pinka, nego da je zastupala jedan važan princip.

„To radim uvek, pa mi se desilo i da upravo vlasnik Pinka piše otvorena pisma protiv mene, opet zbog zalaganja za princip i kazne koju mu je Savet REM-a izrekao“, kazala je Olivera Zekić.

Izvor: Danas

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.