Knežević otkriva kako je Milo zaradio prvi milion

Biznismen Duško Knežević nije samo plaćao enormne račune po luksuznim hotelima i pokrivao dugove sa kreditnih kartica aktuelnom predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, već je odrađivao i bankarske transakcije od najvećeg povjerenja za lidera DPS-a i njegovu porodicu, pišu današnje „Vijesti“.

Knežević je tako položio milion i po evra depozita, kao keš kolateral, za kredit koji je Đukanović dobio u Londonu 2007. godine. Preko tog kredita je aktuelni crnogorski predsjednik legalizovao svoj prvi milion, navodi podgorički „Dnevnik“.

Kako se navodi, i Đukanović i predstavnici crnogorskih institucija krili su da je garancija za taj kredit dobijena od Kneževića.

Naime, pošto je na kratko napustio funkcije i odlučio da se bavi biznisom, Đukanović je 11. jula 2007. godine na ime svoje firme „Capital Invest“ dobio kredit od milion i po evra i to od londonske filijale grčke Pireus banke.

Kako pišu „Vijesti“, kredit mu je omogućila firma Duška Kneževića „Comsel Limited“, koja je bila žirant u tom poslu, tako što je kao kolateral položila depozit od milion i po evra.

Tog dana su u Londonu potpisana dva ugovora. Prvi ugovor o garanciji na milion i po za kredit „Capital Investa DOO“ potpisan je između Pireus banke (filijala London) kao davaoca kredita i firme „Comsel Limited“ sa Kipra kao davaoca garancije. Iz ovog ugovora o garanciji, koji su Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore i „Vijesti“ imale na uvid, vidi se da je Milo Đukanović kao korisnik kredita dobio sredstva za „Capital Invest“ zahvaljujući novcu Kneževića.

U ugovoru se jasno precizira i da je banka zahtijevala dodatnu garanciju za kredit i to u vidu keš kolaterala, koju je obezbijedio garantor, Kneževićev „Comsel Limited“.

Istog dana potpisan je i drugi ugovor o kreditu od milion i po evra između Pireus banke kao kreditora i „Capital Investa“ kao korisnika kredita i Mila Đukanovića kao garantora-vlasnika firme.

Nakon što je Đukanović privukao pažnju javnosti ovom milionskom transakcijom, jer od svoje plate koja je godinama bila znatno ispod hiljadu evra, „Vijesti“ pišu da je iz Uprave za sprečavanje pranja novca saopšteno samo da se „Capital Invest“ za kupovinu akcija zadužio kod jedne banke u Londonu, te da je sada jasno da su iz ove Uprave htjeli da sakriju činjenicu da je za ovaj kredit Đukanoviću garantovao Duško Knežević, tj. njegova kompanija sa Kipra.

Nebojša Popović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.