Stvari koje su kod nas normalne, a mogu biti uvredljive u stranim zemljama

Znate onu – sto ljudi, sto ćudi. Svaka zemlja ima neke svoje običaje, možete uvrijediti domaćine iz čistog neznanja, pa smo odlučili izvući neke od stvari koje ne biste trebali raditi u sljedećim državama…

UAE (i ostale zemlje Bliskog istoka) – jedenje lijevom rukom

S obzirom na to da se lijeva ruka koristi za ličnu higijenu, smatra se nečistim koristiti tu ruku kada jedete. Tako da, kad se zateknete u bogatim Emiratima, za jelo koristite desnu ruku.

Japan – duvanje nosa u javnosti

Nama je čudno jer kad nam se duva nos – duvamo ga, bili kući, na poslu, u kafiću ili na ulici. Ali, prema riječima Tomoya Kamimure iz japanskog turističkog ureda, ovo se u Zemlji Izlazećeg Sunca smatra vrlo nepristojnim.

Tajland – ostavljanje hrane na tanjiru

Prema tajlandskim običajima, nikako nije u redu ostavljati išta na tanjiru. Od vas se očekuje da pojedete sve, a ako to ne učinite, spremite se na suočavanje s uvrijeđenim domaćinima.

Kolumbija – plaćanje večere po pola

Iako ovo nije „smrtna“ uvreda, kolumbijski običaji nalažu da onaj ko poziva na večeru nju i plaća. Tako da, ako se zateknete u Bogoti i pozovete prijatelja vani, budite spremni i odriješiti kesu.

SAD – neostavljanje ili ostavljanje malog bakšiša

I dok u nekim zemljama ostavljate bakšiš kad su jelo i usluga dobri, što se radi i kod nas, ona je rijetko veća od 10 odsto. U Americi su konobari jako slabo plaćeni, a osnovica im može biti i 2 dolara na sat, tako da, dodajte barem 15 – 20 odsto na cjelokupni iznos…

Italija – traženje rendanog sira na morsku hranu

Italijani, kao veliki gurmani, smatraju izrazito neukusnim rendanje sira na hranu koja ima veze sa morem. Stoga, ako zatražite da vam pospu parmezan po crnom rižotu, budite spremni na začuđeni pogled konobara, koji će vam vjerovatno i objasniti kako je to grehota uopćšt i pitati.

Holandija – nepredstavljanje prilikom telefonskog poziva

Da, i pritom ne mislimo na uobičajena zvanja, već na ona nesvakodnevna. Naime, kad u zemlji tulipana zovete taksi ili naručujete pizzu, od vas se takođe očekuje da se predstavite.

Kina – otvaranje poklona odmah

Kad dobijete poklon – nipošto ga ne otvarajte odmah. Štaviše, u Kini je pristojno otvoriti poklon tek kad osoba koja vam ga je poklonila ode kući.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.