Planinari PD „Vučji zub“ obilježili krsnu slavu

Po prvi put od osnivanja društva planinari „Vučjeg zuba“ danas su proslavili krsnu slavu – Svetog Savu jer sada imaju svoj krov nad glavom i mjesto gdje to mogu obilježiti.

Ubla

Sunčani dan na snježnim Ublima u podnožju planine Orijen okupio je tridesetak članova ovog društva i ni ledom okovan put od skretanja za Konjsko do njihove „stare – nove“ kuće nije ih spriječio da dođu u planinarski dom i obilježe ono što su oduvijek priželjkivali.

Planinarski dom

Pripremili su sve kako i nalažu običaji. Slavska svijeća, krsni hljeb, ikona i kandilo uz prigodnu trpezu. Mirisom tamjana po prvi put okađene su sve prostorije.

Izabrali su Svetog Savu, kažu, iz više razloga, a najviše zbog predanja po kome je Sveti Sava bio prvi srpski, a i jedan od prvih svjetski poznatih planinara.

Ikona Sv. Save

Istoričari pišu, a prema „Žitiju Svetog Save“ koje je sastavio monah Teodosije, da je krajem 12. vijeka upravo ovaj svetitelj popeo vrh planine Atos (2030 mnv) nedugo po dolasku na Svetu Goru. I u moderno vrijeme ovaj uspon se smatra podvigom jer se radi o visokoj planini gdje apsolutna visinska razlika između podnožja i vrha iznosi više od 1500 m. Ovo nije jedini vrh koji je svetitelj popeo. Po nekim zapisima uspješno je osvojio i Sinajsku Goru (2285 mnv) u Egiptu i planinu Tavor (588 mnv) u Galileji.

Oni koji su se zatekli danas na Savindan na Zubačkim Ublima mogli su čuti dječiju graju na okolnim obroncima. Veliki broj naših sugrađana iskoristilo je sunčan i topao dan da provedu vrijeme sa mališanima na ovom trebinjskom izletištu.

Ako naši planinari nastave vrijedno sa radovima na renoviranju planinarskog doma, a po njihovom entuzijazmu čini se da hoće, sljedeće zime svi posjetioci Ubala imaće gdje da se ugriju, popiju čaj ili kafu i uživaju u potpunom zimskom ugođaju.

Piše: AV / Foto: Slavenko Vukasović / Leutar.net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.