Nemoj šutirati mačke dok si trudna – biće ti dlakava djeca

Kada smo naišli na ovaj tekst na Aleksandrinom blogu, prvo smo se dobro ismijali, onda nam je, na drugo čitanje, sve to bilo prilično tužno, a onda smo shvatili da želimo i vas da pitamo: Kakve ste vi savjete dobijali? Šta dodajete ovom spisku?

Aleksandrin tekst prenosimo u cjelosti i hvala joj na ustupljenom sadržaju.

Prije nekog vremena su mi mame iz FB grupe Mama Novosadjanke pomogle u prisjećanju na sve te silne dušebrižničke i logične savjete ljudi na koje može naići jedna trudnica. I Blaženka je skoro pisala o nečem sličnom. Nazvala sam ih bapskim pričama, iako je tužno to što te priče i savjeti nisu dolazili samo od starijih ljudi. Naprotiv, puno je i mlađih osoba koje su me savjetovale tim sujevernim uvriježenim mišljenjima, a da nijedna nije znala da mi odgovori na jednostavno pitanje A zašto? To nije važno. Ćuti i slušaj, to tako treba. Ili tako mora. Valjda su naše bake znale zašto je to dobro. Ni one nisu ništa pitale. Samo su radile kako im se kaže, pa makar to bila najbesmislenija stvar na svijetu.

Ja i dalje pokušavam da nađem logiku mnogim ovim savjetima, ali mi nešto teško ide. Možda ćete vi znati nešto više o tome. Rado ću vas saslušati.

 • Nemoj sjediti u turskom položaju (savijene noge) kad si trudna, jer će se bebi obmotati pupčana vrpca oko glave. Jer, pupčana vrpca se kreće u pravcu tvojih nogu ili…?
 • Nemoj šutati mačke dok si trudna – biće ti dlakavo dijete. Inače je ok da šutiraš mačke, samo se suzdrži dok si trudna. Zbog bebe!
 • Nemoj maziti psa dok si trudna – biće ti dlakavo dijete. U stvari, dosta stvari ne smiješ da radiš iz rizika da ti dijete ne bude dlakavo. To je nešto najgore što ti se može desiti, pu pu.
 • Nemoj se šišati dok si trudna, skratićeš bebi život. Sram da te bude pa da vodiš računa o svom izgledu i higijeni u trudnoći. Bićeš mama, tebe više tu nema.
 • Nemoj trudna da šetaš napolju po noći, jer ti beba neće nikad spavati. Znači, čim krene da se smrkava, ti brzo u kuću. A i tamo pazi šta radiš i koga maziš, jer to svakojako može da se odrazi na bebu.
 • Pij mnogo vode u trudnoći da bi ti dijete bilo pametno. Poznato je da količina vode utiče na porast inteligencije. Bapska longitudalna istraživanja dokazala.
 • Ne zamjeraj se trudnici, izaći če ti čmičak na oku. Trudnice su, u stvari, strašna bića kojih se treba kloniti u širokom luku. Nikad ne znaš kako može da te urekne.
 • Na koga prvo trudnica pomisli kad se beba ritne, na njega će ličiti. I zato trudnice gledajte puno filmova sa svojim omiljenim glumcima u periodu mogućeg ritanja bebe, da dobijemo puno npr. Ryan Gosslinga u Srbiji.
 • Ko trudnicu najviše nervira u trudnoći, na njega će ličiti. Trudnice, nemojte gledati vijesti dok ste bremenite. Ne želite da rodite Vučića ili Tomu Nikolića.
 • Ako želiš da zatrudniš samo je dovoljno da sjedneš gdje je trudnica sjedila, ili da joj stomakom očešeš njen stomak. Muškarac ti ni ne treba. Tako je vjerovatno i Isusova Marija.
 • Ako ti se voda prosipa preko ručki šerpe dok ih trudna pereš, dijete će ti boliti uši. Ma sram te bilo ako ne poznaješ samurajske vještine pranja sudova. Voda ti se preliva preko šerpe! Gdje će ti duša? Misliš li ti na svoju bebu, uopšte?!
 • Nemoj piti ništa iz flaše dok si trudna, jer će ti dijete bljuckati. Aha, znači svaka mama je bar jednom pila iz flaše. Sad smo vas provalili, sve do jedne!

Savjeti tek postaju ozbiljni kada se porodiš. Ako misliš da si ih se dovoljno naslušala, varaš se. Kad postaneš roditelj tek onda moraš biti obazriva. Opasnosti vrebaju sa svih strana, pa moraš dobro poznavati sva pravila koje je davno utvrdio tamo neko u prošlosti našeg naroda. I, nemoj slučajno da pitaš zašto ili kako! Ćuti i slušaj!

LOLA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.