Štancuju vukovce kao na traci: Svaki peti đak ima Vukovu diplomu, a kad polažu završni ispit, otkrije se tužna istina

Leskovac, Niš, Kosovska Mitrovica i Jagodina četiri su grada u Srbiji koja su oborila rekord po broju vukovaca. Svaki peti učenik u ovim gradovima nosilac je prestižne Vukove diplome, što znači da se svaki peti đak u generaciji izdvaja kao natprosečan i izuzetan, pokazuju podaci Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.

Da li se u ovim gradovima rađaju najpametnija i najnadarenija deca ili su posredi niski kriterijumi u ocenjivanju?

Ispod proseka na testu i do 15 odsto vukovaca

Sudeći po rezultatima koje đaci iz ovih gradova postižu na maloj maturi, reklo bi se da je pre ovo drugo. Naime, učenici iz Kosovskog i Pomoravskog okruga na maturi ostvaruju u proseku najslabije rezultate, a mnogi vukovci završni ispit ne urade ni na nivou republičkog proseka.

– Tako su postignuća čak 15 odsto vukovaca u Кosovskom okrugu ispod republičkog proseka – navodi se u analizi Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.

Leskovac, Niš, Kosovska Mitrovica i Jagodina jesu rekorderi, ali ocene se poklanjaju šakom i kapom i u ostatku Srbije. Prosek za celu zemlju je ovaj: svaki drugi đak je odličan, svaki peti u knjižici ima sve petice, a svaki sedmi je vukovac.

Leutar.net Štancuju vukovce kao na traci: Svaki peti đak ima Vukovu diplomu, a kad polažu završni ispit, otkrije se tužna istina
Jasna Janković: Roditelji vrše pritisak na nastavnike da đacima daju petice, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) kaže da je ovo još jedan dokaz devalvacije obrazovanja, znanja i na kraju – diploma.

U moje vreme možda smo imali jednog do dvoje vukovaca u razredu i ta odeljenja smatrala su se izuzetno dobrim. Ako imamo situaciju da je svaki peti đak nosilac Vukove diplome, onda to pokazuje tri stvari: da je roditeljima bitnije da dete ima sve petice i bude vukovac od znanja koje će iz škole poneti, da roditelji zbog toga vrše veliki pritisak na nastavnike da đacima daju petice, i da i sami nastavnici gube na integritetu i autoritetu koji imaju – priča Janković.

Ona dodaje da protiv histerije poklanjanja ocena treba da se bore svi, jer tek kad se promeni sistem vrednosti u društvu, prestaće i suluda trka za ocenama.

– Znate kako kažu mladi: Ne zapošljava se onaj ko ima znanje već onaj ko ima vezu. Zato znanje i nije na ceni – slikovito objašnjava naša sagovornica.

Štancovanje dobrih ocena kao na fabričkoj traci ide dotle da postoje odeljenja sa čak 80 do 90 odsto odličnih učenika, dok ponavljača više nema, napominje Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

– Tako dođemo u situaciju da kad svi ti odlikaši dođu u srednju školu, ne znaju ni neke osnovne stvari.Desi se da ne znaju celu tablicu množenja ili da brkaju ćirilicu i latinicu. Ocene se dele kapom i šakom kao da je to pijaca, a ne škola i sve se zasniva na vezama, poznanstvima, prijateljstvu -upozorava Antić.

(Izvor: telegraf.rs / M. Leskovac)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.