NEKI NOVI BIJELI MANTILI Sindikalci traže TEMELJNU PROVJERU prekvalifikanata

Krajnje je vrijeme da zaštitimo naše profesionalce-medicinare tako što će biti stopirana praksa prekvalifikacije, odnosno „štampanja“ kadra, koja prijeti da uruši kompletan zdravstveni sistem.

Na ovo upozoravaju iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS, iz kojeg poručuju da se sve diplome stečene unazad 10 godina moraju provjeriti, kako bi se utvrdila njihova vjerodostojnost.

Pogubnom smatraju činjenicu da se diploma medicinske škole može steći za 17 dana, i to bez prelistane knjige i zamotanog zavoja šake, što se uči u prvoj godini iz predmeta Zdravstvena njega.

– Zato ne treba da čudi što roditelji, koji dovode svoju djecu u bolnicu, često sa strepnjom pitaju ko je čovjek u bijelom mantilu kod kojeg su došli. Moramo zaštititi naše pacijente i našu struku, te poboljšati socijalno-ekonomski status mediscinskih sestara i tehničara i vratiti sestrinstvo na mjesto koje mu pripada. Samo tako naš zdravstveni sistem ima budućnost – naglašava za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Mirko Šerbedžija.

Dodaje da ovaj sindikat godinama upozorava na dolazak nekih novih bijelih mantila, te na, kako kaže, smrtnu opasnost koja vreba iz samih zdravstvenih ustanova.

– Diplome koje se dobijaju pod veoma sumnjivim okolnostima prekvalifikante stavljaju ravnopravno, rame uz rame, s obučenim medicinskim osobljem, što znači da su oni u direktnom dodiru s pacijentima. Ako nekvalifikovanom osoblju svjesno dozvolimo da dijeli terapiju, uzima krv, reanimira, radi sa najsavremenijim aparatima, postavlja se pitanje kakvu poruku saljemo našim pacijentima?! A naše greške su skupe i često se ne mogu ispraviti – ističe Šerbedžija.

Naglašava da se iskreno nada da je, kad je govorio o reformi obrazovanja, premijer RS Radovan Višković mislio i na zaustavljanje prekvalifikacija i kontrolu diploma koje su ostvarivane u ustanovama sa sumnjivom reputacijom.

Izvor: Srpskainfo

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.