Mlade hijene

Кako dostojanstveno živjeti sada i ovdje? Кako biti čovjek u zemlji koja nije tuđa, u kojoj žive rođaci, prijatelji, u kojoj niko ne boluje od nostalgije? Teško. Veoma teško. Nemoguće. To ovdje ne prolazi. Ili si gažen ili te gaze. Nema sredine.

A kako biti dostojanstven u bilo kojoj od ove dvije mogućnosti za življenje? Nemoguće. Ovdje ne gazi čizma, ne siječe mač. Ovdje hijene kolo vode. Čopori hijena. Nisu to lavovi da sami love. To je niža evolutivna vrsta sa dobrim timskim radom. Zajednica, čopor. A u čoporu nema mjesta za pojednice, individualce, za lavove…

Hijene se kao dominantna vrsta prepoznaju i uvezuju, jer sličan se sličnom uvijek radovao (što volim ovu izreku!). I tako udružene gotovo su nepobjedive. Ništa im ne možete, a one vama mogu šta hoće. Samo ako im se hoće. Ne postoji metod zlostavljanja koji će primijeniti, a da će za to biti sankcionisane. Možda, jedino, jednog dana, kada odu gore. Ali, pošto se niko sa ovim gore nije čuo, nije mu telefonirao, poslao SMS, niti poruku preko FB, a nije ni okačio tvit, ne znamo da li ih gore čekaju neki ukori za loše vladanje. Ne vjerujem. Iz pozicije ove naše i ovdašnje – čovjek i u Boga posumnja.

Elem, hijene su stvorile mrežu, dobro su raspoređene i odlično organizovane. Samo imaju krupnu grešku. Hijene su. I ne vole one koji nisu njihovi. U svakoj situaciji to i pokazuju. Ako je u pitanju posao, a tamo ih valjda najlakše prepoznajemo, one će u svim prilikama praktikovati tehniku ponašanja koja se danas moderno zove mobing. I ništa im ne možete. Ako pokuštate da se borite, naići ćete na novi čopor istih takvih koji štite ove vaše hijene. Jer, ponavljam izreku starih Latina: Sličan se sličnom raduje.

Uglavnom je oko nas sitnozuba stoka. Ona što se ne zna braniti, ona koja biva pojedena čim hijene ogladne. Problem je sa lavovima. Nađe se ponegdje poneki. Često ranjen. Кrvari. A hijene su opake životinje. Čim primijete slabost – napadaju. Čopor voli da zaskoči boljeg i jačeg. S leđa. Na kvarno. Da dokaže i sebi i drugima da nema neranjivih. Što bi narodni pjesnik rekao: Dva loša ubiše Miloša.

Anomija je društvena pojava u kojoj ne postoje pravila. U nedostatku pravila vlada haos. Čudna je ova zemlja. Zakoni se strogo primjenjuju samo ako nisi hijena. Ako jesi, onda zakon ne važi. Onda sve može. I tenderi i konkursi. Tada imaš mogućnost da prosperiraš – da se ugrađuješ, da otimaš, pljačkaš, gaziš, ponižavaš… Ma, možeš svašta. Teško je izmaštati sve mogućnosti koje se otvaraju pred jednom dobro uvezanom hijenom u jednom jakom čoporu.

Hijenama nije potrebno nikakvo znanje. Ono im nekako dođe kao nepotreban teret. Balast. Više kao ambalaža ispod koje mora biti suštinski sadržaj. Jer koga zanima šareni papir? Sadržaj je ono što svaka hijena mora da posjeduje. A hijene su prije svega zvijeri. One ne uvlače kandže i imaju žestok ugriz. Noć je njihovo doba, a želudac im vari sve ili gotovo sve. Čak i lešine.

Za njih je ovo Edenski vrt. Hijene se ne prijavljuju na konkurse. Za njih se raspisuju konkursi. One ne plaćaju saobraćajne kazne. Ovi drugi to rade prilikom registracije vozila. Mladunci hijena ne moraju ići na fakultet. Njima se ocjene same upisuju. Borave u inostranstvu, a indeksi idu na predavanja i ispite. Za razliku od njih, mladunčad sitnozube stoke ne može da ovjeri semestar ako ne sakupi potpise. Nisu bili na predavanju. Кako im pada na pamet da bi zakon mogao da se prekrši? Znaju se pravila i izmišljena su za neintegrisane, za sitnozubu stoku i za lavove. Hijene su amnestirane od svakog oblika discipline i kazne.

Nema dostojanstvenog življenja. Hijene nemaju dostojanstvo, a ovi drugi su gaženi, izgriženi, ranjeni, udarani, ponižavani, ignorisani, krvavi i blatnjavi. Čekam dan kada će hijene organizovati paljenje knjiga na centralnim trgovima. Nešto mi poznata ta akcija. Bilo je toga i ranije. Zapali, zgazi, uništi sve što je bolje da bi ti ostao na vrhu. A hijene imaju puno toga što moraju da odrade da bi postale najbolje, da bi bile jedini Arijevci.

Ljiljana Čekić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.