Automobilski vodič za sponzoruše

U ovim teškim vremenima kada je vrijednost potrošačke korpe 850 €, a vi morate cijeli dan mlatiti po kasi supermarketa za 300 € ili nedajbože cijeli dan igrati pasijans u državnoj upravi za 400 €, a sve sa magistraturom nekog od naših pripejd fakulteta, izlaz iz ove neugodne situacije je očigledan – udaja!

Udajom za situiranog gospodina jednostavno eliminišete sve one neprijatnosti mučnog života običnih smrtnika (davanje kirije svakog prvog, dijeljenje tereta sa elektroprivredom, kupovina na rate lažne Louis Vuiton torbe…) i kvalifikujete se direktno u finale igre zvane “Zbogom sirotinjo, dobar dan (svaki dan) Delto!” Morate priznati da je prevrh.

Pošto je takvih veoma malo, a mnogo više foliranata, možete ih razlikovati po automobilu koji voze. Iz tog razloga odlučili smo da vam u ukažemo na neke detalje po kojima ćete razlikovati “onog pravog” od običnog foliranta koji imitirajući “pravog” ima za cilj da vas iskoristi, a to ne želite… makar ne za dž.

Obradićemo neke opšte odrednice koje važe generalno za sve automobile i koje bi trebale da vam na prvi pogled ukažu na finansijsku moć vaše mete. Trudićemo se da obradimo temu po brendovima i vjerujte, ako nas budete slušale, uspjeh je neminovan.

VELIČINA AUTOMOBILA

Leutar.net Automobilski vodič za sponzoruše
BMW

Veliki auto = skup auto. Ovo važi ako je u pitanju najnoviji model. Ovdje treba biti oprezan sa nepoznatim markama… najbolje se držati njemačke trojke BMW, Audi, Mercedes… eventualno Jaguar! Ako je star 7-8 godina, pristupite sa velikim oprezom pošto ovi automobili strahovito gube na vrijednosti. Nemojte da vas zavaraju sjajna spoljašnjost, kožna sjedišta i milion lampica unutra, postoji velika vjerovatnoća da vrijedi samo par hiljada eura.

OBLIK KAROSERIJE

Leutar.net Automobilski vodič za sponzoruše
PUCH – WERKE

Odmah eliminišite karavane i hečeve (to je ono auto bez dupeta) tu se nećete usrećiti. Izuzeci postoje, ali o tome više u daljim nastavcima…Kabriolet je sigurica u slučaju da posjeduje još jedan auto (po mogućnosti džip), a ako mu je to jedini auto, onda zaobiđite. Tu nešto smrdi. Ako ima neki auto što je jedan dan kabriolet, a drugi dan ima krov, to je kupe-kabrio sa tvrdim krovom i to je uglavnom skupo. Kupe (to je ono što ima dvoje vrata, moraš da se mučiš da uđeš pozadi a ima dupe) je vrlo klizava teritorija. Držati se njemačke trojke što novijeg godišta, a u slučaju da je dvosjed proširiti izbor, ali se držati pravila: do tri godine starosti. U slučaju limuzina zlatno pravilo glasi: mlado godište, Made in Germany, LED svjetla (to je ono što svijetli kao linija). Džipovi zahjevaju malo veći elaborat, ali ukratko: proširiti izbor (BMW, Audi i Mercedes ostaju u igri) na Porsche, Range Rover i Toyotu (ako je ogromna) što novijeg godišta. Ostale automobile što liče na kombi jednostavno ignorišite. Posebnu pažnju obratiti na džip što liči na trafiku – postoji velika vjerovatnoća da je u pitanju Mercedes G-wagen, a on je izuzetno skup. Odmah ga lajkujte.

TOČKOVI

Leutar.net Automobilski vodič za sponzoruše
Točak WOOW

Oči su ogledalo duše, a felne automobila. Važi isto pravilo: veliki točak – skup točak. Inspekciju možete izvršiti sami: ako na gumi nabasate na brojeve 14, 15 ili 16, zaobiđite u širokom luku, to su točkovi za sirotinju. Brojevi 17, 18, 19, 20… ukazuju da se vaša meta kvalifikovala za dalji krug. To su već skuplji točkovi koji zahtjevaju skupe gume… dobar znak. Kad ste već u tom položaju pogledajte šare na gumi, ako su duboke i guma djeluje novo i još ako su na sva četiri točka iste gume onda je dečko sladak. Ako je guma ćelava, slobodno zaboravite. To je kumov auto iz kompenzacije za razno.

POGONSKO GORIVO

Razlika između benzina i dizela više ne postoji, pa na to ne obraćajte pažnju. Ipak, pokušajte naći nekog sa benzincem što veće kubikaže, to je siguran znak da je finansijski moćan. U slučaju da primjetite da na pumpi sipa plin u auto, bježite glavom bez obzira i odmah ga “unfriend-ujte” na Facebooku. To je jednostavno nedopustivo u ovom društvu.

TABLICE

Leutar.net Automobilski vodič za sponzoruše
COOL tablice

Pažnja!!! Omiljeno oružje foliranata koji žele da se predstave kao oni “pravi” za tričavih 200 eura. Pažljivo ispitati šta znače tablice, pa ako je u pitanju ime firme, nastaviti sa druženjem. U svakom slučaju obratiti pažnju.

MODELI

Leutar.net Automobilski vodič za sponzoruše
Alfa Romeo

Alfa Romeo – Slavna italijanska kuća doživljava najcrnje dane u svojoj 104-godišnjoj istoriji, ali ipak su kadri napraviti lijep automobil koji bi vas naveo na pogrešan trag. Upamtite: BJEŽITE OD ALFE GLAVOM BEZ OBZIRA! Zašto: kupio je, ili zato što je jeftina (što ga automatski eliminiše iz ove priče) ili zato što je voli. Ako nedajbože zaglavite sa Alfistom, naviknite se da ćete biti uvijek druga (ili treća ako je oženjen), a da je na prvom mjestu uvijek Alfa. Baš vam se sviđa Samsung S9, ali njemu se čuje zamajac a bliži se i veliki servis. Krenuli ste u Budvu, ali njemu auto “nešto ne ide” i predivni izlazak u Trokadero završavate kod Fanđa čisteći EGR…Jednostavno ih zaobiđite jer tu se nećete ‘ljeba najesti, a kamoli šta više. Inače, postoji mogućnost da su u pitanju suptilne i nježne osobe, ali to vas svakako ne interesuje.

AUDI

Leutar.net Automobilski vodič za sponzoruše
AUDI mmmmm…

Audi – Jedan od simbola crnogorsko-balkanske tranzicije, može se definisati kao narodni auto obučen u skupo odijelo (volks-narod, wagen-auto, verstehen?). Nije se baš snašao na početku 90-tih kada su primat držali Pajero i Grand Cherokee, a onda su političari i biznismeni asfaltirali put do kuće pa im više nije trebala redukcija da izađu u selo. Bio je dovoljan i Quattro sa Haldexom i tu možda leži tajna uspjeha ovog brenda. Nije odmoglo ni to što je taman neđe pred povijesni (ovo namjerno da nerviram popove i SrPe) razlaz Mila i Momira, Vlada (je li veliko ili malo?) dobila prvu isporuku A8-ca 4.2 kvatro… ostalo je istorija.

AUDI MODELI

Leutar.net Automobilski vodič za sponzoruše

Audi zaslužuje cijeli jedan esej samo za njega, ali evo pokušaću zbiti to u narednih nekoliko redova, jer ne bih da opterećujem vaše lijepe glavice. U samom startu eliminišete sve Audije koji nemaju slovo. Ovo samo sa brojevima su obične lamine, prava stvar ima slovo! Komparacija slatkoće vlasnika Audija izgleda ovako: A-Sladak, Q-Slađi, S-Najslađi. Postoje i kombinacije ovih slova SQ, RS, R, ali njih nećemo uzimati u obzir jer su van vašeg dometa ili su isključili telefon…

AUDI – A

Leutar.net Automobilski vodič za sponzoruše
AUDI A3

Audi A-nešto: U svakom žitu ima kukolja pa tako nije svaki A baš neka prilika. U startu eliminišete sve ispod 2004. godišta jer je pala cijena pa ih prodaju za par hiljada, sve sa “servisnom knjigom i original kilometražom”. Ako primjenite Čombetovu logiku shvatićete da veći broj označava bolji auto. A1 je skup, ali se nešto nije proslavio kod paraša…Najčešće ga voze djevojke pa možete i njih startovati ako ste baš trendy. A2 je propali pokušaj gradskog automobila, ali A3 već zvuči primamljivo. Držite se novijeg godišta i LED dioda i sve će biti u redu. Tata mu je kupio A3, ali čim malo savlada vožnju dobiće A6. Isto važi i za A4 (to je onaj sa dupetom, ali manji?)… držite se dioda, ali obratite pažnju da nisu one tačkaste nego sija cijela linija …to je bolje. Nemojte se gaditi ni od karavana, možda je majkin, a ona je kupila Q7, pa dok ga ne uvale neđe u komp. a njemu je naručen Q5? A5 govori da je u pitanju momak koji ima para i ima đevojku sigurno. Spremite se za nadljudske napore jer je konkurencija veća nego za stan solidarnosti. A6 je već ozbiljna priča pogotovo ako je u pitanju novi model. Obratite samo pažnju da ima kožu jer ako nema, možda je službeni, a on samo šofer koji ga smije voziti kući. Zahtjeva ozbiljnu istragu u svakoj varijanti. Izbjegavajte one jajaste A6-ice, da sad ne objašnjavam. A7 je rijedak i skup, pa mali uzorak nije dovoljan za neku analizu, ali ako dobijete priliku, napadajte! A8 je klizav teren pa igrajte na siguricu tj. najnoviji model. Nešto ih nema u zadnje vrijeme, ne znam šta im je? Valjda kriza?

VAŽNO!!! Postoji i S-Line varijanta pomenutih modela koja je ljepša, skuplja i ima više opreme. Mangupi su se dosjetili da kupe samo znak S-Line za 5 eura i zalijepe ga na obični A. Nemojte nasjesti na ovu prevaru već ga pitajte đe su mu duboki branici!

Leutar.net Automobilski vodič za sponzoruše
AUDI Q7

Audi Q-nešto: Q3 je vrlo rijedak i pomalo ženskast pa ne znam šta bih vam rekao… Q5 je opet klizav teren jer možda je majkin, a ona i ne zna da ga je uzeo. Budite na oprezu u svakom slučaju. Imam veliku novost za vas: Q7 je postao totalno demode kao i one OQQQO, QQOOO, QQOQQ tablice. Stigle su ga godine, kao i vlasnika. Više ni S-Line (onaj sa lajsnom na blatobranima) ne može da sakrije da je vaša meta materijalno posrnula, što ga automatski eliminiše iz ove naše priče.

Leutar.net Automobilski vodič za sponzoruše
AUDI S4

Audi S-nešto: Prvo morate da se uvjerite da je stvarnu pitanju S, a ne samo zalijepljeni znak. Provozajte se i zamolite ga da naglo ubrza. Ako počne priču: nešto protokomjer, ovo, ono, znajte da je folirant. Čuvajte se i onih sa starijim modelima S-nešto (3,4,5,6,7,8), jer je moguće da su u pitanju iskreni ljubitelji pa za njih važi isto kao i za Alfa Romeo – izlazak kod majstora! Ako se ne uklapa u ove opise onda je presladak (€€€€€€€€€€€).

Autor: Igor Mitrić

Priredio: Leutar:Net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.