Huanito mora u zatvor – to je za njega kraj života

Huanito Luksetić je krajem 2017. godine na riječkom Opštinskom sudu nepravosnažno osuđen na dvije godine bezuslovnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje kan_abisa i držanja mari huane radi prodaje.

Županijski sud potvrdio je Huanitu Luksetiću (40) prvostepenu presudu od dvije godine zatvora zbog ilegalne proizvodnje i držanje mar_ihuane.

Leutar.net Huanito mora u zatvor - to je za njega kraj života
Huanito Luksetić

– Ovakva presuda je van svake pameti. Odgovorno, jasno i glasno tvrdim da je ovo presuda na *smrt u zemlji u kojoj ne postoji *smrtna kazna, a ona se u ovom slučaju gura na mala vrata. Radi se o čovjeku koji je ulje kan_abisa uzimao kao jedan od rijetkih lijekova koji mu je donekle omogućavao normalan život i preživljavanje. Bez tog sredstva njemu se uskraćuje osnovno i temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na život. Nadležni su u ovoj situaciji imali izbor da biraju između života i *smrti, a oni su izabrali *smrt. Ne znam kako je uopšte moguće da neko do te mjere bukvalno shvata zakon, za to stvarno treba biti plitkouman. Sud bi u ovom slučaju trebao puno šire tumačiti zakon, štiteći najviše ljudske vrijednosti, a to je, opet ponavljam – život, koji je ovdje doslovno ugrožen. Pa vi novinari i javnost ste pokazali veći interes da se čovjeku zaštiti život, nasuprot onih koji bi ga trebali štititi. Koliko ja znam javnost je na Huanitovoj strani, ali kako je u ovoj državi sve moguće, evo moguć je i ovakav apsurd – zgroženo govori advokat Vladimir Gredelj za portal 24sata.

No nema predaje, dodaje Gredelj, kome je zadatak, kaže, da kao Huanitov advokat štiti ljudska prava, ali da se i kao čovjek kome je stalo do života, bori za njegov život. 

Leutar.net Huanito mora u zatvor - to je za njega kraj života
Huanito Luksetić

„Preduzeću sve što je u mojoj moći i dalje se obraćati Vrhovnom, Ustavnom, Evropskom sudu za ljudska prava“, najavio je Gredelj, od koga saznajemo da Huanito trenutno nije u stanju komunicirati sa bilo kim.

„Čuo sam se s njegovom majkom i čovjek je doslovno slomljen. Pa zamislite samo kako bi se vi osjećali da vas neko osudi na *smrt jer ste se liječenjem prirodnim sredstvom pokušali održati na životu“, rekao je Gredelj. 

Leutar.net Huanito mora u zatvor - to je za njega kraj života
Foto: F. Vežnaver

Podsjetimo, Huanito je javnosti postao poznat nakon što je krajem oktobra 2014. godine uhapšen jer je, nakon što je isprobao sve moguće medicinske i druge nedjelotvorne opcije, bez skrivanja, u dvorištu pred kućom posadio 11 biljaka mari_huane, s namjerom da od njih napravi dovoljnu količinu kana_bisovog ulja koje mu je olakšavalo život i vratilo funkcije mišića tj. sposobnost govora i kretanja koje mu je oduzela teška bolest, multipleks skleroza. 

U novembru 2017. godine Opštinski sud u Rijeci nepravosnažno ga je osudio na dvije godine zatvora, a drugostepeni sud kaznu je sada i potvrdio.

Priredio: LEUTAR:NET

Izvor

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.