Petar Mamonov: U grobu nema džepova. Što si sakupio u duši, sa tim ćeš i ležati!

1. Ljubav nije osjećaj, to je vrlina. To je količina dobra koje činimo, bez obzira na primanje. Kad to činiš tek tako. Baki u podzemnoj, ustpiš mjesto. Ne treba prema njoj da osjećaš nešto, treba djelovati, raditi.

​2. Učini nekome nešto dobro, bez koristi, ali svaki dan. Sve vrijeme budi u plusu, u pozitivi. Vidjećeš kako će ti srce oživjeti! Može se živjeti potpuno drugačije. Znaš, kao u podzemnoj na pokretnom stepeništu. Ono ide dolje, a ti treba da ideš gore, sve te vodi dolje ali ti ideš gore. Ne postoji drugi način, treba ići ka Svjetlosti.

3. Postavi sebi jedno pitanje: „Zašto živim?“. Samo to, stvarno se zapitaj. Mislim da, ako nikom nije bilo dobro što sam danas živio, da mi je dan prošao uzalud.

4. Trebali bi svi mi, a ja prije svega, da naučimo sebi reći „ne“.

5. Lako je reći – teško je učiniti. Teško. Ali ako se jako trudite, shvatite da jednostavno nema drugog načina života, onda uspijavate.

6. Ne oprostiti onome ko te je uvrijedio – je isto kao ljutiti se na neku stvar, na koju si se udario. Ti si kriv; ali te toliko boli da udaraš ili bacaš tu stvar na pod. Pa šta? Samo ti može ruka pomodreti ili da ona odskoči od poda i udari te po čelu! Uvreda je pakleno stanje: nigdje ne da mira.

7. Život ponekad udari, ali ti udari su ljekovi.

8. Naučite da gubite i ne žalite zbog toga.

9. Moramo znati da sve loše misli nijesu naše, od đavola su. Naše su dobre. Znači sebe treba voljeti. Ali sebe – prvobitno zamišljenog. I sve bludno, pohlepno – nije moje. I – biva lakše. Sve tuđe počinješ da tjeraš.

1o. Po mom mišljenju, svetac se razlikuje od grešnika po tome što je naučio da voli.

11. Ako smo napravili 9100 koraka od Boga i jedan korak ka Bogu, onda se krećemo.

12. Duh stvara oblike za sebe. Ne može se biti loš čovjek i dobar pisac.

13. Bez ljubavi čovjek živ umire – živi leš. Hoda, radi svoj posao, obavlja svoju dužnost, ali se guši.
14. Mi se interesujemo za to kako je u Bangladešu, kako je u Japanu nakon zemljotresa. Koji zemljotres?! Kod svakoga od nas je zemljotres unutar. Čovjek tone u rijeku. Vrišti: „Upomoć!“ A kažu mu: „Znaš, u Japanu …“
15. Ako radiš dobro i otkrivaš to pred ljudima, onda se dobro nije desilo.
16. Ispravno kažu: u grobu nema džepova. Što si sakupio u duši, sa tim ćeš i ležati! Čovjekov život je kao zrak. Čovjek ima početak i nema kraj! Razumijete, kako je interesantno!

Prevela: Beba Muratović – bebamur.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.