Laura je za 365 dana pročitala 250 knjiga

Biblioteka grada Beograda pre nekoliko dana obeležila je 88 godina postojanja i tom prilikom dodelila nagrade za najboljeg bibliotekara, izdavača, stranog autora, ali i za čitaoca godine.

Među svim nagrađenim istakla se Laura Ljutaj, koja je dobila priznanje čitalac godine u kategoriji dece do 14 godina. Ova trinaestogodišnja Novobeograđanka dobila je priznanje jer je samo u prethodnoj godini, verovali ili ne, pročitala 250 knjiga.

– Ne znam ukupan broj knjiga koje sam pročitala do sada, nikad nisam vodila računicu jer volim da čitam i to radim zbog sebe, ne da bi drugi videli koliko čitam – rekla je za “Blic” Laura Ljutaj, koja je ljubav prema knjizi otkrila još kao mala.

Mama joj je, kako kaže, kupovala i čitala knjige, pa je tako i Laura ostala povezana sa knjigom.

Leutar.net Laura je za 365 dana pročitala 250 knjiga
Ljubav prema knjizi je negovala od malena

– Knjiga mi pruža šansu da probudim svoju maštu, da budem neko drugi na trenutak i da naučim kako da prebrodim određene situacije koje život donosi – objasnila je Laura na koji način čitanje utiče na nju, ali i otkrila da trenutno nema omiljenog pisca ni žanr jer, kako kaže, “treba čitati različito štivo i iz svakog naučiti nešto novo”.

Na pitanje koju knjigu bi preporučila svojim vršnjacima, Laura se ne zaustavlja na jednom odgovoru. Ima ih mnogo više.

– Moraju pročitati serijal knjiga “Štreberka” od Holi Smejl, uz koju će proputovati pola sveta. Ukoliko žele da se smeju raznim avanturama, tu je i serijal knjiga “Hajduk” od Gradimira Stojkovića, pa “Mali princ” od Antoana de Sent-Egziperija koji me svaki put iznova fascinira. Mislim da je to knjiga i za decu, ali i za odrasle – objašnjava naša ljupka sagovornica, učenica Osnovne škole “Laza Kostić” u Novom Beogradu.

NOVOBEOGRAĐANI BEZ PREMCA

Laura je titulu najboljeg mladog čitaoca nasledila od Aleksandra Pejčinovića, prošlogodišnjeg laureata. On je, inače, učenik OŠ “Milan Rakić”, takođe iz Novog Beograda.

KAKO NATERATI DECU DA ČITAJU

Ova trinaestogodišnja Beograđanka smatra da se popularizacijom knjiga na društvenim mrežama mogu privoleti današnje generacije na čitanje.

Izvor: Blic

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.