Direktor Tiršove Siniša Dučić: Kad su djeca u pitanju, ne postoji radno vriheme

Rad sa decom je specifičan i veoma zahtevan, tu nema rezerve, dajete se do kraja i profesionalno i emotivno. Postoji velika empatija naših lekara i osoblja prema našim malim pacijentima i njihovim roditeljima, kaže dr sci. med. Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Bolnica u Tiršovoj je regionalno čvorište, a samo u 2018. godini u njoj je ambulantno pregledano 165.000 pacijenata, operisano je 6.500 i izvedeno oko hiljadu endoskopskih procedura. Sa dr Dučićem smo pričali o rezultatima, najvećim podvizima, medicinskoj opremi i aparatima, ali i onim toplim ljudskim stvarima koje su nezaobilazne kada radite sa decom.

– Naši lekari i sestre su uglavnom vrlo posvećeni poslu, vrlo često ne postoji radno vreme, ostaje se prekovremeno kada je potrebno. Pored toga, lekari dolaze od kuće kada se radi o hitnim slučajevima.

Šta činite da se mališani osećaju prijatnije?

– Dovijamo se na različite načine da ih opustimo, da lakše podnesu dane u bolnici. Lično, izbegavam da pred svojim malim pacijentima nosim beli mantil, oni imaju strah od toga. Ovako, kada obučem plavu ili uniformu sa motivima iz crtanih filmova, deci bude lagodnije.

Da li održavate kontakt i nakon njihovog napuštanja bolnice?

– Da, čujemo se i vidimo povremeno. Neretko nas zovu da im budemo kumovi na venčanju ili krštenju, gosti na svadbama, punoletstvima, rođendanima…

Koje intervencije ste najčešće radili?

– Najčešće intervencije kod dece su operativni zahvati preponskih kila, upale slepog creva, nespušteni testisi, povrede mekih tkiva kao i ortopedsko zbrinjavanje preloma kod dece. Pored toga česti su operativni zahvati zbog anomalija urogenitalnog i digestivnog sistema, urođene anomalije kardiovaskularnog sistema, deformiteti šake i stopala…

Retko se mogu čuti kritike na račun bolnice u Tiršovoj, za razliku od nekih drugih zdravstvenih ustanova. Kakvu povratnu reakciju dobijate od roditelja?

– Mislim da je većina roditelja zadovoljna odnosom osoblja prema pacijentima. Jako su retke pritužbe na rad lekara. Sada smo u fazi renoviranja, tako da su pedijatrijske ambulante izmeštene sa hirurškim i na relativno manjem prostoru nekada bude veći broj pacijenata, pa i pored toga nismo imali pritužbe. Novonastalu situaciju renoviranja smo prevazišli angažovanjem većeg broja lekara u prijemnim ambulantama, kao i dobrom trijažom na prijemnim šalterima, tako da najurgentniji pacijenti ulaze u ambulantu bez čekanja i bivaju zbrinuti.

Možete li da izdvojite neka dva-tri komplikovana slučaja u ovoj godini, iz kojih su i deca i lekari izašli kao pobednici?

– Mnogo je takvih slučajeva. Svi najteži pacijenti iz Srbije se upućuju u našu ustanovu i u Institut za majku i dete. Veliki broj politraumatizovanih pacijenata stiže na našu kliniku. Mogao bih navesti veliki broj pacijenata koji su došli u kritičnom stanju, vitalno ugroženi i koji su otišli oporavljeni kući, i to je najveće zadovoljstvo za sve nas.

Tiršova je regionalno čvorište – koliko vam dece dolazi iz okruženja na lečenje?

– Veliki broj dece. Lider smo u regionu u većini disciplina. Uglavnom su to deca iz Crne Gore, Republike Srpske, Bosne, neretko i Makedonije.

Šta nedostaje od opreme da bi učinak izlečenja bio još veći?

– Zahvaljujući Vladi Srbije i Minstarstvu zdravlja poslednjih godinu dana obnovljena je većina opreme, tako da većinu posedujemo.

Da li će i u 2019. dolaziti stručnjaci iz inostranstva da leče našu decu? Imate li već nešto dogovoreno?

– U toku prethodne godine dolazili su priznati stručnjaci iz Velike Britanije, Rusije i drugih zemalja. Uspostavljenja je saradnja sa vodećim centrima, strane kolege će nastaviti da dolaze i ove godine. Ono što je jako važno jeste da je uspostavljena saradnja, tako da će naše mlađe kolege odlaziti u velike evropske centre radi usavršavanja. Upravo se vratio kolega iz Engleske, gde je proveo dve nedelje na odeljenju transplantacione hirurgije.

Naši lekari uživaju veliko poštovanje od kolega iz inostranstva. Da li i oni odlaze u inostranstvo da tamo rade?

– Uglavnom odlaze u zemlje u regionu, gde operišu i edukuju tamošnje lekare. Osim toga, prof. Miroslav Đorđević, jedan od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti urogenitale i transseksualne hirurgije gostuje po većini evropskih zemalja, gde radi složene operacije i tako obučava kolege. Veoma smo ponosni na to što naš hirurg ima dozvolu za operativni rad u Sjedinjenim Državama.

O Tiršovoj 2

Na jesen bi trebalo da bude raspisan tender za projektovanje i izgradnju nove bolnice, a radovi treba da počnu

na proleće 2020.

Dugo se najavljuje „Tiršova 2“. Dokle se stiglo?

– Trenutno se radi na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa za plac u Deligradskoj ulici, tim iz Grada Beograda radi na tome. Taj plac je ideala jer ima izlaz na autoput, odmah pored Hitne pomoći, udaljen je svega 150 metara od porodilišta u Višegradskoj, što je veoma važno za razvoj savremene neonatologije. Najteže trudnoće će se voditi u Višegradskoj, kada postoji sumnja ili saznanje da je detetu odmah nakon rođenja potrebna pomoć naših vrhunskih pedijatrijskih i hirurških timova, bebe će lako i brzo stizati do pomoći koja je za njih neretko od životne važnosti.

A što se tiče same zgrade?

– U toku je izrada studije izvodljivosti, tender za to je dobila firma iz Srbije, pojačana austrijskim stručnjacima. Moj tim u Tiršovoj radi sa njima i zajedno ćemo doći do odgovora šta je sve potrebno dečjoj medicini u Srbiji kako bi se generacije dece lečile u vrhunskim uslovima, a mladi lekari sticali znanja i razvijali srpsku dečju medicinu na klinici poput onih u svetu. Na jesen 2019. godine trebalo bi da bude raspisan tender za projektovanje i izgradnju nove dečje bolnice, a radovi treba da počnu na proleće 2020.

Izvor: Blic.rs / Foto: Vladimir Živojinović RAS Srbija

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.