Edinburg na sedam mora, najzabačenije mjesto na svijetu (FOTO)

U središtu Atlantskog okeana, 2.816 kilometara od Južne Afrike i 3.360 kilometara od Južne Amerike, nalaze se ostrva Tristan da Kunja, na kojima je jedino veće naselje i glavni grad Edinburg na sedam mora, koji se smatra najzabačenijim stalnim naseljem na svijetu. 

Leutar.net Edinburg na sedam mora, najzabačenije mjesto na svijetu (FOTO)
Foto Wikipedia

Dolazak do ostrva koja je prvi ugledao portugalski moreplovac Tristan da Kunja u 16. vijeku i glavno od njih nazvao po sebi, predstavlja pravi poduhvat koji uključuje šest dana putovanja brodom iz Južne Afrike, koji saobraća svega osam do devet puta godišnje.

Leutar.net Edinburg na sedam mora, najzabačenije mjesto na svijetu (FOTO)
Foto Wikipedia

Uprkos nepristupačnosti, Tristan da Kunja iza sebe ima bogatu istoriju i nadaleko je poznat po svojoj jedinstvenoj flori i fauni. Njegova površina iznosi 98 kilometara kvadratnih i pripada mu još nekoliko nenaseljenih ostrva: Nedostižno ostrvo, Ostrvo slavuja i ostrvo zvano Gof. Prema podacima iz 2010. godine, na Tristanu žive 264 osobe, od kojih se većina bavi poljoprivredom, ribolovom, radi u javnoj upravi i uglavnom živi na terioriji Edinburga na sedam mora. Naselje je udaljeno 2.173 kilometra od najbliže kopnene mase, ostrva Sveta Jelena, na koje je bio protjeran Napoleon i na kome je umro 5. maja 1821. godine.

Leutar.net Edinburg na sedam mora, najzabačenije mjesto na svijetu (FOTO)
Naoleon na ostrvu Sveta Jelena – Foto Wikipedia

Nazvano je po princu Alfredu, vojvodi od Edinburga, drugom sinu kraljice Viktorije, koji ga posjetio 1867. godine, a osnovao ga je narednik Vilijam Glas nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo anektiralo Tristan da Kunju. Karakteristično je po nizu živopisno obojenih kuća i iako se izolacija čini teška, njegovi žitelji imaju sve što im je potrebno za normalan život: supermarket, ambulantu, školu i tako dalje. Internet i televizija su im ograničeni, ali oni su naviknuti na to. Kada je grad oštetila vulkanska erupcija 1961. godine, praktično čitavo stanovništvo je bilo primorano da napusti svoje domove, a nakon dvije godine, ponovo je obnovljen. Kasnije su ga zadesili razni nemili događaji (virus akutnog gripa usljed nedostatka lijekova, požar u fabrici ribe, ekstremno snažan ciklon koji je uništio veći broj građevina i usmrtio veliku količinu stoke…), pa je tako, sticajem okolnosti, u svijetu postao daleko poznatiji nego što je to bio slučaj ranije. Međutim, bez obzira na sve, ljudi koji ga naseljavaju, nastoje da istraju u borbi protiv svega onoga što ih zadesi, jer druge opcije nemaju.

Leutar.net Edinburg na sedam mora, najzabačenije mjesto na svijetu (FOTO)
Foro Wikipedia

Izvor

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.