Dobila je otkaz u Ministarstvu: Imala čak dvije lažne diplome

Nekoliko godina je radila u Ministarstvu obrazovanja s lažnim diplomama Hrvatskih studija. Ispitala ju je policija. Nakon toga je ministrica naredila provjeru 90.000 diploma u obrazovnom sistemu.

Zaposlenica, sad već bivša, dala je iskaz policiji oko krivotvorene diplome i pojašnjavala im kako se radi o zabuni te da će se vratiti s originalom. Vratila se s novom krivotvorinom.

Otkrio nam je to u ponedjeljak dobro upućeni izvor blizak Ministarstvu obrazovanja u kojem je prije nekoliko dana otkrivena zaposlenica s lažnom, krivotvorenom diplomom s Hrvatskih studija. Isti nam tvrdi kako je vidio spornu diplomu na kojoj isprva nije uočio ništa neuobičajeno. No kad se zagledao u žig i potpis, kaže, vidjelo se da se netko s time “poigrao”. Dodaje kako je spomenuta kao visokoobrazovana vođena na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. U Ministarstvu je radila nekoliko godina, najprije kroz mjeru stručnog osposobljavanja, potom putem ugovora o djelu, a sredinom studenog 2018. godine zaposlena je na javnom natječaju. Primljena je na ugovor o radu na određeno vrijeme. Ministarstvo je krenulo u provjeru kad je ušla u sustav i predala svoje dokumente. Nekolika dana trebalo je Hrvatskim studijima da provjere valjanost diplome. Čim su otkrili da se radi o krivotvorini, javili su ministarstvu, koje je sve prijavilo policiji. Slučaj je, doznajemo, dospio i do DORH-a. Djelatnica je odmah dobila otkaz. Upravo zato je resorna ministrica Blaženka Divjak naredila provjeru 90.000 diploma zaposlenih u čitavom obrazovnom sustavu.

Ravnatelji će provjeriti

– Uputili smo ravnateljima naputak da provjere diplome zaposlenih koje još nisu provjerene i uspostave obaveznu provjeru kod svakog novog zapošljavanja kako bismo zaštitili sustav – istaknula je Divjak koja vjeruje da provjera diploma neće otkriti ni jednu novu krivotvorinu. – Ali da bismo imali povjerenja u sustav, moramo biti sigurni da ih nema. Djecu moramo učiti vrijednostima rada i zalaganja te da nema kićenja tuđim perjem – poručila je ministrica.

Ministrica Divjak traži provjeru diploma – i to svih zaposlenika! Hrvatski zavod za zapošljavanje poručuje kako “činjenica da je osoba prethodno bila u evidenciji Zavoda ne može biti razlog za neprovjeravanje dokumentacije”. – Budući da godišnje u evidenciju uđe više od 226.500 novoprijavljenih osoba, Zavod nema mogućnost provjeriti sve svjedodžbe ili diplome – rekli su nam iz HZZ-a. Nakon otkrića ovoga slučaja svim ministarstvima poslali smo upit na koji način provjeravaju svjedodžbe i diplome zaposlenika, jesu li i sami otkrili krivotvorene te kako su postupili.

U zadnje dvije godine otkrili smo nekoliko lažnih diploma, a ti ljudi su odmah dobili otkaz – kratko nam je komentirao ministar uprave Lovre Kuščević.

Lažiraju i svjedodžbe

Radi se o sedam lažnih diploma i 18 lažnih svjedodžbi, a Kuščević ističe kako su postupali po zakonu te da i dalje provjeravaju zaposlenike. Lažne diplome uzdrmale su javnost još 2014. godine, kad je u Zagrebačkom holdingu otkriveno da čak 333 zaposlenika ima nevjerodostojne dokumente. Na reviziji dokumenata, koju je i pokrenuo, radio je pravnik Pero Kovačević.

Nema registra i dalje

– Tad sam predložio Milanovićevoj vladi, Saboru i nadležnome ministarstvu, da po uzoru na Italiju, naprave zakon o registru diploma i svjedodžbi. Registra nema, ali lažne diplome i dalje kolaju, a lažiranje se unaprijedilo s tehnologijom – kaže.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.