Kupovina diploma je kriminal

Bosanskoherecegovačku, ali i regionalnu javnost uzburkala je priča koju su objavili novinari magazina “Žurnal”, u kojoj je novinarka za 1. 250 evra i svega 17 dana, bez pohađanja nastave i polaganja ispita, uspjela da donije diplomu srednje medicinske škole. I dok u BiH još nema konkretnih reakcija pravosuđa, u Hrvatskoj je u toku provjera oko 90. 000 osoba zaposlenih u sistemu obrazovanja, nakon što je otkrivena jedna osoba sa lažnom diplomom u Ministarstvu nauke i obrazovanja.

Priča koju je objavio magazin “Žurnal” otvorila je Pandorinu kutiju o kupovini ne samo srednjoškolskih, već i fakultetskih diploma, što je već dugo javna tajna. Osnovni problem jeste percepcija javnosti i nekažnjavanje onih koji tako nešto rade, kaže za RSE bivši ministar obrazovanja Kantona Sarajevo, Damir Marjanović.

“I kao građanin, i kao prosvjetni radnik, a i kao neko ko se dijelom bavi politikom, izuzetno ću insistirati na tome da se to klupko konačno počne odmotavati, pa po bilo koju cijenu. Kad kažem ‘po bilo koju cijenu’, naravno, tu cijenu treba da plate svi oni koji zloupotrebljavaju obrazovni sistem i koji su, jednostavno, kriminalci”, kaže Damir Marjanović, bivši ministar obrazovanja Kantona Sarajevo.

Ako se uđe u srž društva, stiče se utisak da ljudi one koji su kupili diplomu vide kao snalažljive osobe koje su pronašle način da se obezbijede za svoju budućnost, kaže Marjanović.

“Da pojasnimo: onaj koji kupuje diplomu nije snalažljiv, nego nije dovoljno inteligentan da do te diplome dođe legalnim putem i onda je ujedno i kriminalac, jer krši zakon. Onaj koji prodaje diplomu, na isti način treba biti okarakteriziran, i pored toga što je kriminalac, taj je i nedovoljno inteligentna osoba, koja ne može na legalan način da zarađuje za svoj život. A oni koji to tolerišu, tolerišu najveću ‘rak ranu’ društva”, objašnjava Marjanović.

Nakon ovog slučaja, javnost je reagovala, uglavnom, na način da su propale mnoge takve diplome, da je mnogim ljudima propala prekvalifikacija, odlazak u inostranstvo. U prilog tome ide i informacija iz Komore medicinskih sestara Hrvatske. Poručeno je, naime, da neće izdavati odobrenja za samostalan rad nakon prekvalifikacije u drugim državama. Za to vrijeme, u Ministarstvu nauke i obrazovanja Hrvatske otkriveno je da u toj ustanovi radi osoba s lažnom diplomom i naložena je provjera 90.000 osoba zaposlenih u sistemu obrazovanja.

“Jako je važno da se ima povjerenja u naš sustav znanosti i obrazovanja i zato smo potaknuli, prije svega, škole i ravnatelje, da provjere sve one diplome koje nisu provjerili, da provjere njihovu vjerodostojnost i da to postane sastavni dio prilikom zapošljavanja”, kaže Blaženka Divjak, ministar nauke i obrazovanja Hrvatske. 

Dok Hrvati vrše provjere, u BiH takvih informacija, za sada, nema. Nažalost, u bosanskohercegovačkom društvu diploma se još uvijek postmatra kao papir koji vam otvara vrata, a ne kao potvrda o znanju. Radi se o poremećenim vrijednostima koje trenutno vladaju na ovim prostorima, jer, ono što se smatra “snalažljivošću”, u stvari je kriminal, poručuje bivši ministar obrazovanja Kantona Sarajevo.

Izvor: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.