Turizam ovdje ima budućnost: PLAN – DESET ZAPOSLENIH!

Sveto Stanić rođen je ovdje u Trebinju. Tu je rastao, školovao se…, a onda je u potrazi za poslom, sa ocem, krenuo put dalekog Kazahstana, a zatim i Rusije. Na drugom kraju Evrope, u njemačkom gradu Esenu, u porodici hercegovačkih iseljenika, rođena je Nevena Šešlija. Tu, u centru rudarske oblasti Rur rasla je, završila fakultet i zaposlila se. Iako se nisu znali, zapravo, iako se nikad nisu sreli, imali su istu želju. Da žive i rade u Trebinju.

I ta želja im se prije dvije godine i obistinila. Šta više, postala im je zajednička. Baš te zime, Sveto je došao u rodni grad na kratak odmor, a Nevena je mjesec dana ranije odlučila da se preseli u Trebinje. Bilo je to početkom januara, a već u februaru upoznala je Sveta. Sreli su se u Underground baru i skovali planove za budućnost. Danas su supružnici. Imaju sina Aleksu. Sveto je vlasnik „Sportskog bara“ u Kastelu, a njegova supruga Nevena rukovodi hostelom „The red door“ u Gorici.

Leutar.net Turizam ovdje ima budućnost: PLAN – DESET ZAPOSLENIH!
Hostel „The Red Door“

Dolazeći na raspuste kod familije sanjala sam da se preselim u Hercegovinu. Možda zvuči nevjerovatno, ali je istinito. Moji roditelji i dalje žive u Njemačkoj, a brat mi trenutno živi u Beču, u Austriji. Međutim, ja od malih nogu obožavam ovaj grad, klimu, ljude… U jednom trenutku mi se pružila prilika da dođem na duže u Hercegovinu. U tom periodu upoznala sam i Sveta i ostala u Hercegovini. Nadam se za sva vremena“, riječi su kojima Nevena Stanić sa širokim osmijehom na licu počinje objašnjavati zašto je odlučila da živi u Trebinju, a nije Sveta ubijedila da sele za Njemačku. Interesovalo nas je to ponajviše, jer ovih dana u moru vijesti slušamo i gledamo ko je sve otišao za poslom u zemlje Evropske unije.

Priznaje Nevena da nije prekinula sve poslovne veze sa Njemačkom. Povremeno odlazi, jer radi kao konsultant u jednoj firmi, ali svi planovi i želje ovih mladih roditelja usko su vezani za Trebinje i Hercegovinu, mjesto Svetovog rođenja i Neveninog porijekla. A zašto baš turizam i ugostiteljstvo?

„Znaš kako? Ja sam htjela otvoriti hostel čim sam se vratila. Međutim iskrsla mi je neka ponuda da i dalje radim u Njemačkoj pa sam ideju o hostelu ostavila po strani. Prosto je bilo nemoguće dati svoj maksimum na oba mjesta. To je bilo nerealno. I tako je ideja odbačena. A do preuzimanja ovog hostela je došlo sasvim slučajno. Tek u aprilu prošle godine. Što je, realno, bilo prekasno za ovu turističku sezonu. Nešto sam „čačkala“ po internetu i naletila na oglas da se ovaj hostel iznajmljuje. Sveto je odmah rekao: ’Nevena, zaboravi! Nemamo para!’ A ja sam ga molila riječima: ‘Pa nema veze. Hajde samo da pogledamo, da odemo da vidimo’. Mada sam i ja mislila da je to nerealno. Otišli smo iz čiste znatiželje“, nastavlja da nam priča Nevena, očigledno za nijansu otvorenija prema medijima od svog supruga i napominje da su bili ubijeđeni da je hostel već zakupio neko mnogo moćniji, jer su svi oko njih pričali: „Niste u stranci. Morate biti uz ovoga, uz onoga…“

Leutar.net Turizam ovdje ima budućnost: PLAN – DESET ZAPOSLENIH!
Sveto Stanić

Tek nešto više od mjesec dana je prošlo, a Stanići su iznajmili hostel u Gorici i započeli renoviranje. U glas se smiju dok se prisjećaju kako im je došla prva grupa turista, a pola hostela bilo u ruševini. Sad, na kraju turističke sezone, prezadovoljni su. Stavili su u funkciju veći dio objekta, osposobili su restoranski dio u koji može da sjedne 100 osoba. Taj dio iznajmljuju za ručkove poslije sahrana, za mature, jubileje, rođendane…. Iskustva su im pozitivna. Upoznali su mnogo novih ljudi, zanimljivih na svoj način. Pokušavaju pobrojati Kineze, Ruse, Kanađane, Nijemce,…. ali i one iz Šri Lanke ili one koji su u hostel stigli na biciklu iz npr. Holandije.

„Nikad neću zaboraviti Holanđanina koji je stigao biciklom. Samo je želio prespavati i odmoriti se na putu za Dubrovnik. Međutim, mi smo mu toliko pričali o Trebinju da je on na rastanku samo rekao: ‘Obećavam da ću doći u avgustu sa ženom!’ Naravno, mislili smo da on to govori iz čiste kurtoazije, ali on je stvarno došao u avgustu sa ženom. Bili su nekoliko dana i obišli većinu naših znamenitosti. I naravno otišli su oduševljeni“, preuzima riječ Sveto koji smatra da turistički subjekti našeg grada nisu uvezani te da većina nas pravi grešku. Grešku, u smislu ako neki turista traži program za tri – četiri dana, mi obavezno nudimo izlet u Herceg Novi ili Dubrovnik, a ne padne nam na um da napravimo izlet u Bijelu Goru ili Lastvu ili na Bilećko jezero.

Stanići sa žaljenjem priznaju da im velika većina posjetilaca hostela ne traži nikakav obilazak, jer Trebinje doživljavaju kao prenoćište. Na internetu nalaze reklame za Trebinje kao mjesto jeftinog smještaja u blizini Dubrovnika i Kotora. Zato smatraju da to pod hitno moramo promijeniti.

Leutar.net Turizam ovdje ima budućnost: PLAN – DESET ZAPOSLENIH!
Sveto Stanić

„Tek kad im počneš pričati, postaju zainteresovani. Mnogo se interesuju za planinarenje, kajak, paraglajding, manastir Tvrdoš…, a mi im pokušavamo biti na usluzi i u saradnji sa lokalnim partnerima organizovati i rent a car, i vožnju kvodovima po Morinama i Nevesinju, paraglajding… te baš to što traže – dobar, a jeftin smještaj i to sa odličnim obrocima“.

Posebna ponuda porodice Stanić, Sportskog bara i hostela „The red door“ je kraft pivo. Zatekli smo ih u procesu registracije mini pivare. Za sad kuvaju svijetlo pivo, a od 29. decembra kreću sa njegovom zvaničnom prodajom. Početna ideja im je da obezbjeđuju kafić i hostel, a kako se posao bude širio i oni će povećavati kapacitet. Za sada na 15 dana prave od 150 do 200 litara, a u trenutno u Sportskom baru nude 55 vrsta piva. Ne manjka Stanićima planova već za narednu turističku sezonu.

Napominju da je i Gradska uprava prepoznala njihovu želju za radom kao i dobre ideje. Kontakt je uspostavljen i prijavili su se na program samozapošljavanja. Od dobijenih sredstava već su kupili mašinu za pranje suđa.

„Mnogo smo srećni što smo uspjeli naći odlične radnike u kojima vidimo perspektivu za buduće poslove“, ističe Nevena i ponosno dodaje da imaju šest stalno zaposlenih, tri u kafiću i tri u hostelu, ali kad „zagužva“ priskaču i ostali članovi porodice.

Otkriva Nevena i želje za 2019. godinu – minimalno deset stalno zaposlenih!

Problem su biciklističke staze!

Pošto je veliki broj njihovih turista došao biciklom ili kod njih iznajmio bicikl za vožnju, Stanići kažu da su skoro svi prokomentarisali kako nema biciklističkih staza. To ih je iznenadilo.

Nemoj bona plakat’!

„Jedna djevojka sa Novog Zelanda nam je došla uplakana, na granici histerije… Bukirala je naš hostel preko sajta „airbnb.com“. Međutim kad knjižiš na tom sajtu, pokaže ti objekte u radijusu od 30 kilometara. Dakle, ona je željela u Dubrovnik, ali joj je najniže cijene pokazalo u Trebinju. Prvi put je stigla u Evropu i kad je shvatila da ovo ne da nije Dubrovnik, nego da je druga država, jako se prepala. Još, taksista koji je dovezao, svo vrijeme je tješio na srpskom jeziku: „Nemoj bona plakat’. Srbi su gud, veri gud!“, a moja rodica koja se sasvim slučajno tu zadesila, počne se smijati taksisti, a ova djevojka pomisli da se njoj smije i počne još više histerisati. Jedva smo je smirili. Bila je baš neprijatna situacija, ali je na kraju otišla oduševljena. Čim je obišla Trebinje, produžila je boravak na dva dana i na kraju nam baš na tom sajtu ostavila super ocjene“, priča Nevena jednu od brojnih anegdota.

Jelena DANILOVIĆ/Glas Trebinja

Foto: Privatna arhiva

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.