MILICA I MILOVAN SLAVE BOŽIĆ I 73 GODINE BRAKA: Dočekali smo unuke, praunuke i čukun-unuka Davida!

Božićni praznici u užičkom kraju imaju posebnu lepotu, zbog običaja koji se prenose generacijama i ljubomorno čuvaju kako zbog predaka, tako i zbog budućih generacija. Svako selo ili zaselak ima neku specifičnost zbog koje se u vreme praznika mnogi iz gradova ogreju u toplini seoskog doma, a posebno kada se uz verski praznik slavi i vredan porodični jubilej, prenosi reportažu RTS.

U Pološnici kod Kosjerića, Badnji dan ove godine ima poseban značaj za Milovanoviće i Petroviće. Zato i badnjak mora da bude dobro odabran da se upotpuni praznično i porodično slavlje.

Milica i Milovan navršiše 73 godine braka, dočekaše unuke, praunuke i čukun-unuka Davida. Kuća skromna, ali kažu potomstvo je bogatstvo i tajna dugog braka.

„Imali smo što smo imali, delili smo i parče hleba“, rekao je Milovan, istakavši da je važna sloga. Milica kaže da su se slagali.

Kuća mala, ali nije tesna, već mesto gde se slavi Božić, praznici, o badnjem danu uz posnu trpezu. To je samo jedna od brojnih životnih lekcija, koje su naučili od Milice i Milovana.

„Kao mali ja i brat smo se ovde često igrali. Znali smo da budemo grđeni od prababe i pradede vrlo često, pošto smo bili vrlo nestašni“, kaže praunuka Marina Đoković.

Praunuka Marija Petrović istakla je da su se od njih naučili disciplini. „Ali to nam je vredelo, posle toga smo postali dobri ljudi i ponosimo se time“, kaže ona.

Ćerka Milenija Pajović kaže da je srećna i zadovoljna što su joj roditelji još živi i poželela je da dožive i preko sto godina.

Iako im život na selu u vreme oskudice nije bio nimalo lak, Milovanovići su stigli i da zajednički putuju, upoznaju bolje Jugoslaviju, ali i Srbiju u kojoj su slogom stvorili dom i porodicu.

Potomci se nadaju da će za dve godine na Badnji dan sa Milicom i Milovanom proslaviti svadbu – krunski dragulj.

RTS

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.