TRIJUMF ĐEVENICE LUKE ĆUKA: U Trebinju organizovano prvo takmičenje za izbor najbolje domaće kobasice

Godinama se samo međusobno hvalisali, a sada rešili sve dileme.

PRVA trebinjska „Đevenicijada“, gastro-takmičenje u pripremanju domaćih kobasica, okupila je deset domaćina, a prvo mesto je pripalo Luki Ćuku.

– Sve je počelo kao lepo duženje, a na kraju se ispostavilo da imamo pravo takmičenje. Mislim da je kvalitet došao do izražaja, a ja sam ovaj „zanat“ naučio od svojih predaka, pa danas i moja deca obožavaju kobasice. I, nema neke velike tajne, jer koristim samo domaće meso kojem dodajem so, biber, crvenu papriku i beli luk, ali samo onoliko koliko prija najmlađima – objašnjava Ćuk.

Organizator manifestacije Ranko Petijević kaže da su, posle godina preganjanja oko toga čija je kobasica – ili đevenica, kako se ovde kaže – najbolja odlučili da u vinskom podrumu okupe društvo i na jednom mestu reše dugogodišnju dilemu. Kaže, Hercegovci od davnina gaje svinje, te suše meso i prave đevenice, a sada je na trpezi bilo više metara ovog specijaliteta koji je pripreman na žaru, ali zamotan u aluminijumsku foliju…

– Naša domaća kobasica može i da se bari, te prži na roštilju ili u tiganju. Ima više načina, ali je suština ovog takmičenja, ipak, samo druženje koje već planiramo i za dogodine, s tim što će svaki domaćin sam odabrati način pripreme – kaže jedan od učesnika Ilija Čečur, dok Vanja Pikić tvrdi da ovde kobasica jednostavno ne može da bude loša, posebno ako se „začini“ dobrim vinom i prazničnim raspoloženjem.

GOSTI – DEGUSTATORI

SVI učesnici Prve „Đevenicijade“ su najavili da će se nadmetati i dogodine, a ove su imali i specijalne degustatore – drage goste iz Dubrovnika, Foče i Banjaluke – koji su, kažu, istinski uživali.

Izvor: D. Curać / Večernje novosti

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.