POVEZANOST PRAVOSUĐA I OBRAZOVNE MAFIJE: SIPA tražila da hapsi trgovce diplomama, Tužilaštvo BiH odbilo VIDEO

Državno tužilaštvo procijenilo da nema „osnovane sumnje“ da se u školama iz Širokog Brijega i Srednje Bosne prodaju diplome. SIPA predlagala primjenu posebnih istražnih radnji i protiv Senada Pehlivanovića, ali Tužilaštvo BiH odbilo. Gordana Tadić bila upoznata o svemu. Savjetnici iz Tužilaštva angažovani na privatnim fakultetima u vlasništvu HDZ-ovog biznismena Ivana Ševe.

Pišu: Avdo Avdić/Azra Omerović

Bez ijedne preduzete radnje, Tužilaštvo BiH odbilo je provoditi istragu protiv trgovaca diplomama, među kojima je bio iSenad Pehlivanović, preko kojeg je ekipa Žurnala za 17 dana pribavila diplomu srednje medicinske škole. 

Naredbu o neprovođenju istrage Tužilaštvo BiH je donijelo 2. novembra 2018. godine, jer „nisu postojali osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo“

„Dana 25. 9. 2018. godine Tužilaštvu BiH dostavljena je Informacija broj 16-04/2-04-1-6395/18 od 21.9. 2018. godine podnesena od strane Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u kojoj se navodi da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH došli do neprovjerenih operativnih saznanja o navodnom nezakonitom izdavanju diploma posredstvom više obrazovnih ustanova i to Visoke škole „Logos-Centar za poslovne studije“-Kiseljak, Privatna srednja škola „Kočerin“ Široki Brijeg, Srednja strukovna škola „Centar za obrazovanje“ Široki Brijeg i dr. 

U informaciji se navodi da neprovjerena operativna saznanja ukazuju da se školovanje u navedenim ustanovama završava u kratkom vremenskom periodu. 

Dalje se navode imena lica koja se dovode u vezu sa navodnim nezakonitim izdavanjima diploma, te se na kraju informacije predlaže da se odrede posebne istražne radnje iz člana 116 stav 2, i to nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, korištenje prikrivenih istražitelja i simulirani i kontrolisani otkup“, navedeno je u dokumentu koji je sredinom novembra Tužilaštvo BiH dostavilo SIPA-i. 

Leutar.net POVEZANOST PRAVOSUĐA I OBRAZOVNE MAFIJE: SIPA tražila da hapsi trgovce diplomama, Tužilaštvo BiH odbilo VIDEO

U istom aktu, kojeg je potpisala državna tužiteljica Biljana Simeunović, navedeno je da „nema nijednog dokaza koji bi upućivao na osnov sumnje da je počinjeno neko krivično djelo“, pa smatra da „nema mjesta pokretanju ni vođenju krivičnog postupka“. 

Dakle, Tužilaštvo BiH nije tražilo nikakve dodatne provjere SIPA-ine informacije, a Naredbu o neprovođenju istrage donijelo je u roku od 37 dana od dana dostavljanja informacije o kriminalu, što je jedna od najbrže donesenih odluka u historiji rada pravosuđa. 

Mjesec dana nakon ove odluke Tužilaštva BiH Žurnal je došao u posjed kompletne dokumentacije. Tužilaštvo BiH i danas šuti. A evo zbog čega.

„Imali smo dojavu da nas rade, ali sad je sve u redu“, kazao je na prvom sastanku sa novinarkom Žurnala prodavač diploma Senad Pehlivanović. 

Uistinu, broj telefona 061 069 499 kojeg je Senad Pehlivanović koristio za „sređivanje“ diploma, uglavnom onih iz Centra za obrazovanje odraslih iz Širkog Brijega, od septembra se više ne koristi. Brojevi i ostalih članova ove kriminalne grupe, o kojima ćemo pisati u narednim danima, u istom su periodu izbačeni iz upotrebe. Sve se poklapa sa periodom kada je Tužilaštvo BiH obaviješteno o kriminalu ove grupe koja izdaje diplome visokoškolskih i školskih ustanova koje su u vlasništvu HDZ-ovog biznismena Ivana Ševe i članova njegove porodice. 

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, iz prostorija Tužilaštva BiH u spornom su periodu kontaktirane upravo školske ustanove koje su u vlasništvu ovog HDZ-ovog biznismena. O svemu je, naravno, bila upoznata i vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice Gordana Tadić koja je u bliskim rodbinskim vezama sa visokopozicioniranim HDZ-ovcem Mijom Krešićem. Tadićeva je bila upoznata i sa donošenjem Naredbe o neprovođenju istrage u ovom slučaju. Kao što je upoznata i da  najmanje jedan pravni savjetnik zaposlen u Tužilaštvu BiH, honorarne poslove obavlja u jednoj od obrazovnih ustanova koje su u vlasništvu Ivana Ševe. 

Leutar.net POVEZANOST PRAVOSUĐA I OBRAZOVNE MAFIJE: SIPA tražila da hapsi trgovce diplomama, Tužilaštvo BiH odbilo VIDEO

Nermin Halilagić, Gordana Tadić i Ćazim Hasanspahić

Nermin Halilagić savjetnik je državnog tužioca Ćazima Hasanspahića koji slovi za desnu ruku Gordane Tadić. U Halilagićevoj biografiji navedeno je da je od 2014. godine bio profesor Visoke škole „Logos centar“ Mostar, te da je od 2016. godine docent na Pravnom fakultetu u Vitezu. 

Leutar.net POVEZANOST PRAVOSUĐA I OBRAZOVNE MAFIJE: SIPA tražila da hapsi trgovce diplomama, Tužilaštvo BiH odbilo VIDEO

U pitanju su obrazovne institucije koje su u vlasništvu porodice Ševo i koje se, u kontekstu prodaje diploma,  pominju u Informaciji SIPA-e koja je dostavljena Tužilaštvu BiH, a koja je odbačena „jer ne postoje osnovi sumnje“ da se prodaju diplome. 

Video možete pogledati ovdje!

Izvor: zurnal.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.