Autoputevi Republike Srpske kriju dokumente o ulaganju u autoput Banjaluka – Prijedor.

„Autoputevi Republike Srpske“ i direktor tog preduzeća Dušan Topić od javnosti kriju dokumente o blizu milijardu evra vrijednom ulaganju u autoput Banjaluka – Prijedor.

Topić odbija da objavi Studiju ekonomske opravdanosti izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor kao i ko je autor dokumenta, ukoliko ona postoji kao što to tvrdi resorni ministar.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je, prilikom potpisivanja Ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor, da je urađena Studija ekonomske opravdanosti izgradnje i da je radila renomirana konsultantska kuća.

Na pitanje portala CAPITAL koja konsultantska kuća, nije želio da odgovori.

„Imali smo izuzetnu konsultantsku kuću, koja je cijelo vrijeme bila uključena i fantastično odradila svoj posao, ovo je sasvim opravdano. Nemojte da bude reklamirana, pitajte direktora „Autoputeva“, rekao je Trninić odgovarajući na pitanje CAPITAL-a o da li postoji Studija ekonomske opravdanosti i koja konsultantska kuća je uradila.

U  skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH, uputili smo pitanje i zahtjev “Autoputevima” i direktoru tog preduzeća Dušanu Topiću, ali ni nakon isteka zakonskog roka od 15 dana, odgovora nema.

Topić krije koja konsultantska kuća je uradila Studiju ekonomske opravdanosti  izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor, kao i sam taj dokument, što svakako otvara sumnju da studija nije ni rađena za projekat koji građani Republike Srpske treba da plate oko 975 miliona evra.

Ombudsmeni: Topić krši zakon

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić i Ljubinko Mitrović za CAPITAL kažu da javnost ima pravo znati na koji način i u koju svrhu se troše javna sredstva.

„Kada građani podnose zahtjeve za pristup informacijama, tražeći informacije o gradnji infrastrukture koja se finansira javnim novcem, ukazujemo da javnost ima pravo znati na koji način i u koju svrhu se troše javna sredstva. Takva vrsta informacijauvijek ima prevagu nad privatnim interesomi eventualnim ograničenjima koja propisujuZakoni o slobodi pristupa informacijama u BiH“, ističu ombudsmeni.

Dodaju da je svrha Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH da se svakom licu omogući pristup informacijama koje su pod kontrolom javnih organa. Dodaju da država ima mogućnost ograničavanja ovog prava, ali pod određenim uslovima.

„Ako javni organ, prilikom razmatranja zahtjeva, ocijeni da tražene informacije predstavljaju izuzetak od saopštavanja, dužan je provesti test javnog interesa, odnosno procjenu  preovladava li javni interes da zatražena informacija ostane u sferi ograničenja pristupa, ili će prevladati javni interes da se zatražena informacija izuzme iz okvira postojećeg ograničenja i da se učini dostupnom“, pojašnjavaju ombudsmeni.

Međutim, u „Autoputevima RS“ nisu proveli test javnog interesa, niti odlučili o zahtjevu za pristup informacijama, a što su bili dužni po Zakonu, već su jednostavno ignorisali zahtjev CAPITAL-a za pristup informacijama.

„Autoputevi RS“ su, prema Zakonu, bili dužni da ocijene može li se pristup informaciji ograničiti radi zaštite nekog zaštićenog interesa, da li bi omogućavanjem pristupa informacijama taj interes bio ozbiljno povrijeđen i preovladava li potreba zaštite prava na ograničenje ili javni interes.

Zakon za „Autoputeve“ i Dušana Topića očigledno ne važi, jer nijednu od propisanih radnji nisu učinili.

Kilometar autoputa 46 miliona KM

Podsjećamo, Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor potpisan je 13. decembra, čime je počeo da teče rok od dvije godine za eksproprijaciju zemljišta, koju će uraditi Republika Srpska, te za izradu glavnog projekta, što je u obavezi kineskih investitora.

Autoput će graditi Kinezi, a Republika Srpska će im u idućih 30 godina plaćati godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra.

Planirano je da autoput Banjaluka – Prijedor bude dug 42 kilometra, a za uloženih 297 miliona evra, Kinezima će na kraju Republika Srpska platiti 975 miliona evra.

Trninić je prilikom potpisivanja Ugovora rekao da iznos od 32 miliona evra koji će RS godišnje plaćati Kinezima za raspoloživost autoputa uključuje izgradnju, održavanje i upravljanje autoputem, te da to nije velika suma. To bi trebala da potkrijepi Studija ekonomske opravdanosti, a koju nadležne institucije kriju.

Ranija analiza portala CAPITAL pokazala je da bi građani Republike Srpske mogli ostati bez stotina miliona maraka jer je Vlada RS bez analize o prometu vozila obećala kineskoj kompaniji da će na autoputevima godišnje prikupiti 32 miliona evra putarine, a sve manje od toga biće plaćeno iz Budžeta RS.

Izvor: CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.