Sjećanja: Na jučerašnji dan rođen je Branko Ćopić

Na jučerašnji dan, 1. januara 1915. godine u Hašanima kod Bosanske Krupe rođen je književnik Branko Ćopić.

Iako po prirodi vedar i nasmijan, Ćopić je tužno i tragično okončao svoj život, bacivši se sa Savskog mosta u Beogradu 1984. godine. U jugoslovenskoj književnosti stekao je status stvaratelja s najviše otiskanih i najviše prevedenih djela. Njegov opus može se pronaći na više od 30 svjetskih jezika. 

Kao veliki humanist, patriota i humorist, Ćopić je dobio brojne nagrade, priznanja i pohvale. Prvu nagradu dobio je od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, zatim Rakićevu nagradu, nagradu Srpske akademije nauka i umjetnosti, Komiteta za kulturu i umjetnost, Vlade FNRJ, Saveza sindikata, nagradu Zmajevih dječijih igara, Njegoševu nagradu za zbirku pripovjedaka „Bašta sljezove boje“, nagradu AVNOJ-a. 

Osnovnu školu završava u rodnom mjestu, nižu gimnaziju u Bihaću, a učiteljsku školu pohađa u Banjoj Luci i Sarajevu, te je završava u Karlovcu.  Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu diplomira 1940. godine, pedagoško-filozofsku grupu. Prvu priču objavljuje 1928. godine, a prvu pripovijetku 1936. godine. Najviše svojih djela napisao je za djecu. Bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. 

Iza njega su ostala mnoga djela, a među najpoznatijim su „Major Bauk“, „Prolom“, „Doživljaji Nikoletine Bursaća“, „Bosonogo djetinjstvo“, „Gluvi barut“, „Orlovi rano lete“, „Ne tuguj bronzana stražo“, „Magareće godine“, „Osma ofanziva“, „Bašta sljezove boje“…

Izvor: N1

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.