Novi nameti Vlade Republike Srpske – EKO TAKSA

Vlada Srpske nastavlja sa novim nametima. Ovaj put su se odlučili na uvođenje eko takse za sva vozila. Naknada se kreće u zavisnosti od vrste motora i kubikaže ali i starosti vozila. Vlasnici novih vozila platiće pet maraka, dok oni s vozilima starijeg datuma izdvojiće od 10 do 15 maraka za taksu. Oni koji posjeduju kamione starije proizvodnje platiće taksu i do 50 maraka.

Iz Udruženja prevoznika poručuju da bi bilo logičnije da su smanjili namete i olakšali građanima ionako težak život. 

“To je to zaista nepromišljen i nekorektan potez prema prevoznicima i prema privrednicima RS i samo će doprinijeti još većem odlasku prevoznika iz RS a sve zahvaljujući takvom stavu i odnosu institucija Republike Srpske. Pa bravo ne znam ko će im ostati ovdje da radi da im plaća to i da im vozi ovdje po tim autoputevima”, kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika RS.

Građani još uvijek nisu čuli za nove namete ali poručuju nadležnima da niko ne vozi auta stara dvedeset godina zato što mu je to želja, već zato što nema mogućnost za novija.

“Sami znate kakva je država, nema para otišlo sve moraju negdje tražiti“, jedan je od odgovora anketiranih građana.

Drugi su mišljenja da to nije uredu i nadaju se da to neće biti da će se pobuniti narod.

I u Udruženju potrošača se slažu da će sve ponovo pasti na teret građana. Ističu da bi nuspojava novih nameta mogao da bude duplo veći broj neregistrovanih vozila na putevima Srpske. Poručuju da ovo, nažalost, nije usamljen slučaj novih poskupljenja koja dolaze.

“Najavljuje se povećanje električne energije što će dodatno ugroziti budžet a najveći udar bi bio ako bi se povaćao PDV to bi izazvalo lančanu reakciju na sve usluge i proizvode što bi znatno uticalo na pad standarda potrošača koji su najugroženiji”, kaže Dragovan Petrović, Udruženje potrošača Reakcija Banjaluka.

Ekonomisti kažu da bi bilo bolje da država poradi na podizanju plata građana što bi samim tim uslovilo i kupovinu novijih vozila.

“Te takse koje se prikupe će završiti u budžetima a ne u novim filterima ili  novim automobilima dakle suština ove mjere je očigledno potpuno pogrešna nema koristi niko osim troškova koje će imati najsiromašniji koji voz stare automobile, smatra ekonomista Zoran Pavlović. 

Odluka o novim nametima objavljena je u službenom glasniku Republike Srpske 18.decembra i stupiće na snagu 1.januara 2019.godine. Time će značajno poskupiti registracija za vozila s motorima starijeg tipa koja su veći zagađivači vazduha. I građani bi da voze nova kola, ali para za to – nemaju!

Izvor: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.