22 MUDROSTI MARIJE MONTESORI – PUSTITE DJECU DA NAUČE SAMA

Iz njene je škole potekao čitav niz životno važnih stavova pa donosimo samo mali dio svih njenih velikih mudrosti. Jedan od savjeta jeste da djeca najviše upijaju i uče iz onog što ih okružuje.

Marija Montesori, po čijoj se metodi učenja i vaspitanja otvara sve više škola i vrtića, bila je izuzetno veliki pedagog koja je još u prošlom vijeku pokušala da promjeni brojne stavove o vaspitanju djece. Rođena je 1870. godine i bila je prva žena u Italiji koja je upisala i završila studije medicine, a kao asistentkinja u bolnici radila je na odjeljenju za rad s djecom “izvan sistema”.

Njena promišljanja i veoma široki vidici već su tada uticali na brojne promjene u vaspitanju. Ona je sama smišljala masu didaktičkih pomagala, pokazala je kako učenje ne polazi od učitelja već učenika, i čvrsto je vjerovala da djecu nije potrebno prisiljavati da bi učila već je jedino važno da im osiguramo podsticajno okruženje koje će ih pozivati na promišljanje i istraživanje. I time zadovoljiti dvije važne dječje potrebe – podsticanje njihove prirodne radoznalosti i učenje kroz šarenilo i igru. Zato je glavna misao vodilja svih institucija koje su preuzele njen način vaspitanja – “Pustite djecu da nauče sama”.

Leutar.net 22 MUDROSTI MARIJE MONTESORI – PUSTITE DJECU DA NAUČE SAMA

Iz njene je škole potekao je čitav niz životno važnih stavova pa donosimo samo mali dio svih njenih velikih mudrosti. I znajte – ove mudrosti nisu namjenjene samo maloj djeci jer čovjek uči dok je živ pa isto tako i u svojim poznijim godinama može da promijeni svoj mali svijet i poglede na vaspitanje.

1 Deca najviše upijaju i uče iz onog što ih okružuje. 2. Ako ste iskreni sa svojim djetetom, ono će naučiti što je pravednost. 3. Ako se dijete osjeća sigurno, ono će učiti i vjerovati ljudima. 4. Ako dijete često grdimo, ono će naučiti kako da osuđuje druge. 5. Ako dijete često hvalimo, ono će naučiti da cijeni druge. 6. Ako se prema djetetu postavljamo neprijateljski, ono će naučiti da tuče i vrijeđa druge. 7. Ako dijete često ismevate, ono će postati stidljivo. 8. Ako djetetu često govorimo da mora da se stidi zbog svojih postupaka, ono će naučiti da se stalno oseća krivim. 9. Ako dijete često ohrabrujete, ono će imati veliko samopouzdanje.

10. Ako djetetu budete stalna podrška, ono će biti samostalno i samouvereno, 11. Ako dijete živi u prijateljskom okruženju naučiće kako da nađe ljubav, 12. Nikada nemojte da govoriti loše o svom djetetu – ni kada ga nema, a ni pred njim, 13. Umesto kritikovanja njegovog karaktera koncentrišite se na ono dobro u njemu. Tako neće biti mjesta za ono loše. 14. Uvek budite spremni da pomognete svom djetetu kao i da odete kada vidite da se samo dobro snalazi. 15. Pomozite svom djetetu da rano počne da spoznaje svijet oko sebe, posebno ako je okružen mirom i ljubavlju. 16. Poštujte dijete čak i kada napravi grešku, tako će brže znati da je ispravi. 17.  Uvijek slušajte i odgovarajte na dječja pitanja i molbe – tako će znati da ste uvijek tu za njega. 18. Pazite kako se ponašate ispred djeteta jer ono upija naše ponašanje. 19. Poštujte dijete koje odmara, posmatra aktivnosti ostale djece ili razmišlja o nečemu. Nemojte ih terati da umjesto toga rade neke druge aktivnosti. I djeci je potrebno razmišljanje.

Leutar.net 22 MUDROSTI MARIJE MONTESORI – PUSTITE DJECU DA NAUČE SAMA

20. Istina o životu sigurna je kao gravitacija: da bismo živjeli u potpunosti, moramo naučiti da koristimo stvari i da volimo ljude…. a ne da volimo stvari i koristimo ljude. 21. U središtu vaspitanja treba da bude sam čovjek. Uvek treba imati na umu to, da se čovek ne razvija na fakultetu, nego da njegov duševni razvoj počinje čim se rodi  i da je najjači u prve tri godine života. 22. Mi ne možemo da učimo dijete kako da bude umjetnik, ali mu možemo pomoći da samo razvije: Oko koje vidi; Ruku koja sluša, Dušu koja oseća.

Izvor: family.rs


Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.