Visoki predstavnik u BiH nema budžet za prekovremeno izražavanje zabrinutosti

Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini su se oglasili s informacijama vezanim za očekivano izražavanje zabrinutosti Valentina Inzka, a u vezi sa slučajem hapšenja članova opozicije, aktivista grupe Pravda za Davida, te roditelja pokojnog Davida Dragičevića.

Naime, kako je navedeno u saopštenju, trenutno nema budžeta za vannastavno, neplanirano izražavanje zabrinutosti koje bi bilo potrebno u ovom momentu, a kako bi Visoki predstavnik ispunio sve svoje dužnosti.

“Mi smo juče razgovarali s gospodinom Inckom i on je rekao da bi mogao poslati jedno izražavanje zabrinutosti, međutim kad smo provjerili s Hajrom iz finansija, ali ona je rekla da smo potrošili sav budžet za prekovremene sate za gospodina Incka, a da čak ni iz drugih budžeta ne bismo mogli povući, jer nema dovoljno. Zašto? Pa zato što gospodin Inzko radi po evropskim zakonima o radu, a ne po bosanskim. Tako da bi ovo bio prvo rad prekovremeno, a onda bi bio rad za vrijeme praznika, što bi bilo otprilike tri puta skuplje, što bi iznosilo nekih dodatnih 30.000 eura. Jer, inače, gospodin Inzko u prosjeku izda tri izražavanja zabrinutosti u mjesec dana, a ima platu od 30.000. Znači, ako sad izda jedno, to je inače 10.000, ali pošto je praznik i prekovremeni rad, to bi bilo tačno kao jedna mjesečna plata. To trenutno nemamo. Ne da Hajra ni spomenut’. Eno je svo jutro psuje po kancelariji, niko ne smije da je pita, smijemo li toalet papira naručit’ ili da čekamo januar”, rekla Ermina Ubleha, glasnogovornica Visokog predstavnika.

Ono što je sigurno, jeste da ćemo na izražavanje zabrinutosti čekati minimalno još pet, šest dana kako bi se moglo prebaciti u iduću fiskalnu godinu, te prvi naredni plaćeni mjesec. Valentin Inzko nije bio dostupan za komentar u funkciji Visokog predstavnika u BiH, ali je rekao da je snijeg u Austriji jako lijep, te da mu prija alpski vazduh.

Izvor: šatro.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.