Prioriteti – dalji rast plata i penzija u Srpskoj

Gostujući u našoj emisiji „Lazanski direktno“, predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, poručila je da su njeni prioriteti u predstojećem mandatu ekonomsko jačanje Srpske, zaustavljanje odlaska stanovništva i jačanje institucija Srpske.

Nova Vlada Srpske, na čelu sa Radovanom Viškovićem, imaće dobru osnovu za rad, naslijeđenu od prethodne , istakla je Cvijanovićeva. Podsjetila je da je završeno nekoliko krupnih infrastrukturnih projekata, poput auto-puta Banjaluka -Doboj, ili Univerzitetsko- kliničkog centra u Banjaluci, povećane su plate i penzije, uz istovremeno smanjenje javnog duga.

„Naša zaduženost početkom ove godine bila oko 41 odsto BDP-a. Naš cilj je bio doći do 38 odsto, odnosno 38,5 odsto. I mismo došli do tog nivoa. I kad pogledate nivoe zaduženosti u regionu, ovo je sasvim prihvatljivo“, rekla je Cvijanovićeva,

Dalji rast plata i penzija i smanjenje jaza između plata u javnom i privatnom sektoru, biće prioriteti u narednom periodu, istakla je Cvijanovićeva. Јačanjem privrede, biće, kaže, stvarani i uslovi za ostanak stanovnika u Srpskoj, što je jedan od njenih najvažnijih ciljeva.

„Ne postoji recept ili formula koju ćete napisati pa nešto uraditi. To je često često sistem različitih mjera čiji je cilj da obezbijede sigurnost porodice“, naglasila je predsjednica Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da će bolji privredni ambijent biti stvaran i podsticanjem preduzetništva kod građana, a veliku šansu vidi u razvoju novih tehnologija.

„U suštini, mislim da postoji velika šansa za nas u masovnoj poslovnoj inicijativi. Mislim da Republika Srpska ima resurs i da IT sektor ima velike šanse“, dodala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je najavila i velika ulaganja u infrasttrukturu, a prioriteti su obnavljanje saobraćajne infrastrukture, izgradnja novih auto-puteva i brzih cesta. Značajna sredstva biće, kaže, uložena i u oblasti zdravstva, obrazovanja i energetike.

Izvor: RTRS

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.