„Od Sicilijanaca sam naučio kako se bori za ciljeve“: Napustio Evopsku banku da se bori protiv mafije

Gaspare Đakalone izabran je za gradonačelnika svog rodnog grada 2012. godine, a reizabran je pet godina kasnije uz podršku 60 odsto glasača.

Pre nego što je mafija pucala na njegovu kancelariju u udaljenom italijanskom selu, bio je poštovani menadžer Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu, gde je upravljao investicijama vrednim milijarde.

Kada je 2012. napustio svoj posao kako bi ušao u trku za gradonačelnika Petrozina, svog rodnog grada, znao je da menja osmi sprat zgrade blizu stanice Liverpul Strit ida ga očekuje mnogo opasniji život.

Petrozino je gradić od osam hiljada stanovnika, u srcu teritorije koju kontroliše Mateo Mesina Denaro, šef šefova Koza nostre, kako ga predstavlja Gardijan. Ipak, Gaspare Đakalone tvrdi da je to „prljav posao, ali da neko i to mora da uradi“.

Kao sin poljoprivrednika, Đakalone je stigao u London 1996. godine. Bio je finansijski analitičar. Radio je sa Dojče bankom pre nego što je dobio posao u Evropskoj banci za obnovu i razvoj gde je njegova osnovna zarada bila veća od 160 hiljada funti godišnje.

Međutim, kada je 2011. došao u rodni grad tokom leta saznao je da lokalna mafija planira da na njegovoj omiljenoj plaži napravi hotel od devet hiljada kvadrata, na samo nekoliko koraka od mora.

„Nisam mogao da se pomirim sa tim i kada sam se vratio u London počeo sam da planiram kandidaturu za gradonačelnika“, kaže Đakalone. U maju 2012. godine, uz podršku koalicije partija radikalne levice i komunističke partije, njegovi planovi su se obistinili.

Šefovi Koza nostre momentalno su reagovali – svake nedelje anonimna pisma stizala su u kancelariju.

„Skupio sam ih preko 300 za pet godina. Pisma po pravilu sadrže pretnje smrću. Rekli su da će me ubiti ako pokušam da ih zaustavim“, tvrdi bivši menadžer Evropske banke za obnovu i razvoj.

Šestog oktobra 2016. pretnje su pokušali da sprovedu u delo, a na kancelariju Đakalonea je ispaljen veliki broj hitaca.

To ga nije sprečilo da već naredne godine ponovo pobedi na izborima za gradonačelnika, uz 60% osvojenih glasova.

Gardijan „savetuje“ da ga ne pitate da li mu nedostaju osmi sprat i kancelarija jer milijardu evra teške investicije ne mogu da kupe sastisfakciju koju mu pruža borba sa kumovima sicilijanske mafije.

„London je i dalje u mom srcu. Naučio sam od Engleza da radim prave stvari. Ipak, od Sicilijanaca sam naučio kako se boriti da se ostvare ciljevi“, zaključio je Đakalone.

Izvor: Gardijan

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.