HERCEGOVAČKI SARANSAK MEĐU PET NAJKVALITETNIJIH U SVIJETU

Za nešto više od godinu dana od pokretanja, jedinstveni proizvodi bijelog luka u Ljubinju, pod nazivom “Miris Hercegovine”, postali su najbrend u Republici Srpskoj, u oblasti agrara. Riječ je o jedinoj fabrici u regionu, koja je, vlastitim znanjem, usavršila tehnologiju prerade, za šta joj je pripala nagrada “Kapetan Miša Anastasijević”.

Proizvodnja prerađenog autohtonog bijelog luka, dostigla je nivo od stotinu hiljada jedinica na nivou godine. Rast je kontinuiran, a deset usvojenih proizvoda prepoznali su kupci i institucije koje prate tržište. Prethodilo je pet godina intenzivnog usvajanja tehnologije obrade i konsultacija s institutima.

Na području Ljubinja, bijelim lukom u sezoni bude zasađeno više od šest hektara oranica. Zahtijeva mnogo ručnog rada u proizvodnji. I u preradi, dominira manuelni rad. Usvajanje novih proizvoda od bijelog luka, koji je bio neprepoznatljiv, „Farmavit“ radi u vlastitoj režiji i vlastitoj laboratoriji. Za jednu godinu, stigli su u Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju. Plan je Evropska unija.

„Biće teško, prije svega moramo naći distributere i raditi na promociji, povezivanju i približavanju kupcima“, ističe Milorad Popara, direktor „Farmavita“ iz Ljubinja.

Pozitivan prefiks jeste to što je hercegovački bijeli luk među pet najkvalitetnijih na kvalitativnoj skali, od dvjesta sorti poznatih u svijetu. Zbog toga će u Ljubinju i narednog proljeća bijelim lukom, za preradu ili prodaju na tezgama, biti zasađeno 60–70 dunuma zemlje.

RTRS

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.