BOSNI I HERCEGOVINI PRIJETI ISKLJUČENJE IZ GRUPE “BANANA DRŽAVA”

Bosni ii Hercegovini prijeti opasnost da uskoro bude isključena iz grupe “banana država”, upozorava izvor Leutar.neta iz diplomatskih krugova koji je insistirao na anonimnosti.

– Proteklih dana je u krugove međunarodne zajednice stiglo više protestnih nota od zemalja koje su tradiconalno “banana države” poput Hondurasa, Paname, Nikaragve i drugih.

Ove države smatraju da je Bosna i Hercegovina daleko ispod njihovog nivoa i da više ne zaslužuje do nosi ovakav epitet – navodi naš izvor.

– Ukoliko se Bosna i Hercegovina uskoro ne vrati standardima “banana država”, ona će biti isključena iz ove grupe – dodaje naš sagovornik.

Spoljnopolitički analitičar Lažanski kaže da posljednja pojačana diplomatska aktivnost i dolasci američkih izaslanika u Bosnu i Hercegovinu imaju veze sa ovim.

– Mnogi smatraju da nedavna posjeta dva visoka funkcionera američke administracije dolaze zbog Dejtonskog sporazuma. Međutim, to pitanje je trenutno u drugom planu. Međunarodna zajednica je zabrinuta za Bosnu i Hercegovinu jer se u “banana državama”, koliko toliko zna, ko se i za šta nešto pita, dok u se u BiH, narodski rečeno, više ne zna ni ko pije ni ko plaća – navodi Lažanski, koji napominje da će prvi izazov za novi vladu biti kako da BiH dostigne standarde “banana država”.

Njuz.net

Preuredio Leutar.NET


(Ovo je tekst satiričnog sadržaja. Napisan je bez namjere da nekoga uvrijedi ili omalovaži.)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.