Katolici danas slave Badnji dan

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Badnjak, Badnji dan ili Badnju večer, dan prije Božića kada se slavi rođenje Isusa Krista.

Danas se vrše posljednje pripreme, kuvaju se jela i poslastice, a kuća se čisti, ukrašava i kiti se jelka. Običaj je da se pod jelku stavljaju pokloni za najmlađe koji se otvaraju na Božić.

Danas neki vjernici poste i potpuno su se odrekli hrane, dok su drug jeli samo ribu. Omrse se nakon ponoćke, kada nastupa Božić. 

Običaj je, kada se okiti jelka (prava), da se po jedna grana pokloni komšijama i rodbini, te se zovu na badnjak. 

U BiH se na Badnjak peče prase, a u nekim dijelovima Hrvatske guska ili kokoška. Prase (guska) se jede u ponoć, nakon što se dođe s mise.

Ponoćka se služi u svim crkvama u ponoć, a pojedine crkve organizuju i dječije ponoćke u 20 sati kako bi najmlađi vjernici sa svojim roditeljima doživjeli euharistijsku svečanost rođenja maloga Boga.

Uz donošenje panja badnjaka običaj je u kuću unositi i slamu. Negdje tu slamu ne prostiru samo po tlu već je stavljaju i na sto pod stolnjak, a zatim slijedi večera s posebno biranim jelima. 

Badnjak u gradu sačuvao je samo djelić seoskih tradicija, ali slavi se uz bor, kućne jaslice, uz pjevanje ili slušanje božićnih pjesama i uz posebno napravljenu večeru.

Izvor: Klix

 16 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.