ALKOHOLIZAM

Za dijagnozu alkoholizma potrebno je da postoji alkoholni trougao koji ima kohezivni karakter. To se odnosi na čovjeka, socijalno okruženje i alkohol posmatran kroz farmakološke osobine.
Alkoholičari su osobe koje pretjerano uživaju u alkoholnim pićima i vremenom postepeno postaju zavisne od njega, a u isto vrijeme ispoljavaju ma kakav oblik duševnog poremećaja ili manifestacije koje zahvataju tjelesno zdravlje i na taj način kvare svoje socio-ekonomsko ponašanje. Važno je shvatiti da to nije loša navika već bolest.

Konzumiranje alkohola ima svoj tok kojim se dešavaju promjene u organizmu, kako kroz trenutno opijanje tako i kroz dugoročnu kontinuiranu konzumaciju. Proces trenutnog opijanja se sastoji od prolaska alkohola kroz usnu duplju do želuca, pa do tankog crijeva gdje se apsorbuje oko 80% alkohola u organizam. Odatle se apsorbuje u krv oko 70% za 1h, a 90% za oko 1h 30minuta. 10% preostalog alkohola se izbaci putem izdisaja i kroz bubrege. Postoje faktori koji takođe utiču na akutno opijanje, a to su vrsta, kvalitet i količina pića, uz endogene faktore kao što su otpornost organizma, starost osobe, trenutno zdravstveno stanje.

Trenutno ili akutno pijanstvo prolazi kroz tri faze: lako pijanstvo, pravo pijanstvo i narkotičko dejstvo. U prvoj fazi ekscitacije u krvi se nalazi između 0,5-1,5 promil alkohola. Oslikava se kroz psihomotornu i mišićnu razdražljivost. U fazi pravog pijanstva u krvi se nalazi od 1,5 do 2,5 promila alkohola, uz pojačanu razdražljivost iz prve faze i nepouzdanost pokreta. Treća faza je faza alkoholnog narkotičkog dejstva. U krvi se nalazi od 2,5 do 3,5 promila. Somatski simptomi su usporen puls, hipotermija, hipotenzija, psihosomatska oduzetost i zaplitanje pri govoru. Četvrti stadijum je stadijum komatoze, sa preko 3,5 promila alkohola u krvi, uz kvantitativne poremećaje svijesti, proširene zjenice i moguć smrtni ishod.
Kroz alkohemiju, tj. određivanje alkohola u krvi, za 1h se iz organizma izbaci oko 0,150 promila.

Klinički razvoj alkoholizma ima takođe svoje faze. Prva faza je prealkoholičarska, gdje je opijanje put kao olakšanju. Brzo se postaje tolerantan na količinu alkohola, pa se količina vremenom povećava zbog jačine efekta. Ova faza traje od 6 mjeseci do dvije godine.

Zatim slijedi prodomalna, kao faza alkoholičarske amnezija. Karakterišu je pojačana emocija straha, pijenje krijući i konflikti sa okolinom. Kritična faza kao fenomen prve čašice dovodi do prekida filma i povraćanja. Manjak samopouzdanja vodi do alkoholičarskog alibija, seksualne potencije i agresivnosti. Hronična faza je kao prolongirani periodi pijanstva i alkohopsihoze koji vodi potpunom moralnom degradiranju i druženju isključivo sa osobama koje su prijatelji po čaši. Delirijumi i halucinacije su uobičajni za ovu fazu.

Statistika kaže da u svijetu postoji 3-8% alkoholizma od piva, 12-20% od vina i 40-50% od žestokih alkoholnih pića.

Liječenje je moguće uz medikamentoznu terapiju sedativima i vitaminima i psihoterapijski tretman.

Nađa Pekić / Leutar.net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.