Na trećem građanskom protestu protiv nasilja više od 35.000 ljudi

Protest građana protiv nasilja „Jedan od pet miliona“ večeras je održan kod Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i na njemu je učestvovalo više od 35.000 ljudi.

Na protestu su bili vidljivi transparenti sa parolama „Počelo je“, žuti prsluci sa natpisom „1od 5miliona“, a pojavile su se i nove krilatice poput: „Dok svi nisu slobodni, niko nije“. Građani su opremljeni i velikim transpranentom „Orbane, shvati, nećemo ih dati“ koji potpisuje Lokalni front, ali i porukom „SNS shvati, nećemo je dati #Marinika“.

Protestna kolona kretala se ka Vladi Srbije, a organizatori su poručili“Hajde da se preobrojimo“ i saopštili da je na protestu prema njihovim procenama, između 35 i 40 hiljada ljudi.

Demonstranti su najglasnije reagovali na zvuke pesme „Barbara, singing bot“ i uglas uzvikivali parodirane reči reporterke Studija B Barbare Životić „linč, silovanje, nasilje“. Kao i na prethodnom okupljanju, demonstranti su skandirali „Barbara, javi se“.

U susret protestnoj koloni „Stop krvavim košuljama“ okupljena je i grupica nacionalista sa simbolima Pravoslavlja i parolama za odbranu Kosova.Građanski protest protiv nasilja „Stop krvavim košuljama“ i ranije je presrela grupica nacionalista koji na sredini Svetogorske ulice raširili transparente protiv podele Kosova, ali su se oni izmakli kako je kolona nadolazila.Pre polaska kolone odata je pošta minutom ćutajnja poginulima u sudaru putničkog autobusa i voza koji se u petak ujutru dogodio kod Niša.

Okupljenima se obratio novinar Milan Jovanović iz Grocke kome je, prema njegovim rečima, zbog pisanja o korupciji na lokalu, zapaljena kuća.

„Nama je nikada gore i mi o tome ćutimo i šapućemo. Ljudi ćute iz straha jer je reč danas opasna. Zbog nje može da se izgubi glava kao što sam je ja umalo izgubio“, kazao je Jovanović.

On je rekao da je razmišljao da odbije učešće na protestu jer ne pripada nijednoj stranci, ali da je odlučio da dođe na protest jer je običan građanin i, kako je rekao, „vidi šta sve ne valja“.

„Srbija se u decembru probudila iz zimskog sna. Rešila je da ne ćuti, da urliče od očaja i jada i tako pokaže da ima nade“, rekao je novinar portala Žig.

Karikaturista Dušan Petričić kazao je da je odlučio da dođe na protest u ime roditelja koji su ga učili da razlikuje časno od nečasnog, ali i u ime svih svojih učitelja, profesora, dece i unuka.

On je naveo da borba protiv aktuelne vlasti nije političko, već civilizacijsko pitanje.

„Krvave metalne šipke i košulje nisu najveći zločin. Ubili su nam obrazovanje, pravosuđe, zdravstvo, kulturu i umetnost. Uništiti prošlost, sadašnjost i budućnost jednog naroda najveći je zločin i za to će morati da odgovaraju“, naveo je Petričić.

Prema njegovim rečima, sve javne ličnosti koje se nalaze na čelu kulturnih ustanova treba da bude sramota što nisu došli na protest i što su odlučili da igraju ulogu jeftinih i neadekvatnih ukrasa vlasti.

„Odlaskom (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića borba za demokratriju nije završena. To je tek preduslov“, rekao je Petričić.

Danas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da nema problema sa protestima u Beogradu i da je posle svih demonstracija protiv njega i Srpske napredne stranke izlazio jači, a oni koji su rukovodili protestima izlazili bi drastično slabiji.

Izvor: Danas.rsBudi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.